Devet članska slovenska reprezentanca na svetovno prvenstvo v Taškent
04.10.2022 Rok Rakun
Še dva dni nas ločita do letošnjega vrhunca sezone, članskega svetovnega prvenstva v Taškentu.


V Uzbekistanu se bo za prestižne kolajne borilo 577 judoistk in judoistov iz 85 držav sveta. Med njimi bo tudi 5 naših judoistk in 4 judoisti.

Prvi dan tekmovanja bosta na tatamije stopila Maruša Štangar v kategoriji do 48 kilogramov in David Štarkel v kategoriji do 60 kilogramov. Tretji dan bomo navijali za Kajo Kajzer v kategoriji do 57 kilogramov in Martina Hojaka v kategoriji do 73 kilogramov. Četrti dan se bo za medalje v kategoriji do 63 kilogramov borila srebrna z lanskega svetovnega prvenstva Andreja Leški. Peti dan bomo na blazinah spremljali Anko Pogačnik v kategoriji do 70 kilogramov. Šesti dan bo v kategoriji do 78 kilogramov nastopila Patricija Brolih. Zadnji dan tekmovanja pa bomo v odprti moški kategoriji imeli dva predstavnika in sicer Vita Dragiča ter Eneja Mariniča.

Lovrenci Galuf, predsednik Judo zveze Slovenije je pred odhodom v Taškent povedal sledeče: "Najprej bi želel vse dobro našim 9 športnikom, ki potujejo v Uzbekistan, verjamem, da bodo pokazali dobre borbe, potem rezultati tudi ne bodo izostali."


Marjan Fabjan, strokovni direktor Judo zveze Slovenije: "Ekipa gre na svetovno prvenstvo praktična popolna. Svetovno prvenstvo v začetku kvalifikacijskega ciklusa je izjemno pomembno, saj vsak dober rezultat prinaša visok skok po svetovni judo lestvici. Upam, da bodo dali naši tekmovalci vse od sebe in da bodo pokazali dobre borbe. Sam tokrat ne grem v Teškent, saj bodo tekmovalce vodili drugi trenerji."


Maruša Štangar je opisala, kako je po dveh operacijah prišla nazaj na tekmovalne tatamije: "Po olimpijskih igrah sem imela dve operaciji. Sledilo je obdobje rehabilitacije in treningov. Nato sem se prvič vrnila na tekmovanja na sredozemskih igrah letos. Tja sem šla brez nekih mednarodnih borbenih priprav, ker je bilo zelo pomembno, da čim prej začnem tekmovati in pridem nazaj v ta tekmovalni ritem. Bilo je zelo težko po tako dolgem času tekmovati, ponovno na tekmi. Cilj tega tekmovanja in prihodnjih dveh je bil, da naberem čim več dobrih borb s kvalitetnimi nasprotnicami. Kljub temu, da so to bile tekme nižje ranga, so na njih vseeno prišle nasprotnice, ki drugače tekmujejo na Grand Prix in Grand Slamih. Zelo sem vesela, da se je izšlo tako, da sem na treh tekmah osvojila tri medalje. Še bolj pa sem vesela, da se je ves čas forma dvigovala in da sem v zelo kratkem času po operaciji že dosegla takšen nivo. Za prihajajoče svetovno prvenstvo ni bilo čisto znano, če bom nastopila ali ne, ker je bil načrt, da začnem z Grand Slamom v Abu Dhabiju in nadaljujem v Bakuju. Glede na pokazano na teh treh tekmah in na pripravah sem v takšnem stanju, da lahko zmagam dva kola, če bo žreb dokaj normalen. Veliko bo odvisno od žreba, saj trenutno nisem rangirana, upam, da v prvem krogu ne dobim katero od najvišje rangiranih. Svetovno prvenstvo zame ni cilj sezone, ampak sem vesela, da sem prišla v takšno formo, da lahko grem nastopati in pokazati čim boljše boje. Letošnji cilj je Masters, na katerega se moram še uvrstiti. Poleg svetovnega prvenstva, kjer je na razpolago veliko točk za svetovno rang lestvico, moram pokazati še rezultat na prihajajočih Grand Slamih. Ni pa cilj samo Masters, ampak cilj je nabirati točke in plezati višje po lestvici, ker smo že v kvalifikacijskem obdobju za olimpijske igre in vsaka točka šteje."


Andreja Leški o pripravah in željah: "Po lanskoletnem uspehu so pričakovanja za letošnje svetovno prvenstvo visoka. V celotnem pripravljalnem obdobju smo se predvsem odločali, ali bi posvetili pozornost predvsem pripravam in borbam ali pa se udeležili še kakšnega tekmovanja, da tam dobim malo tekmovalnega občutka. Ker nenazadnje na tekmi, je še vseeno malo drugače kot na treningu. Na koncu smo se odločili, da do svetovnega prvenstva ne bom tekmovala. Predvsem smo imeli v mislih tekmovanja v Italiji, ki smo ga kasneje izpustili. Upam, da kar smo naredili, bo dovolj. Za nami je kar nekaj priprav v Sloveniji in tujini, med drugim tudi višinskih priprav."


Vito Dragič je o tekmovanju in svojih načrtih povedal sledeče: "Po počitku, ki sem si ga vzel, po Mediteranskih igrah, smo se udeležili priprav v Izoli, za tem so sledile še priprave na Rogli, ki jih je organiziral JK Oplotnica. Bilo je ogromno dobrih sparingov zame in so bile ene boljših priprav v zadnjem času. Za tem sem se udeležil še enih zasebnih priprav v Nemčiji, kjer tudi tekmujem za prvo ligo. V novem šolskem letu sem tudi trener in sem posledično v tem času imel tudi dosti dela s tem. Urnik priprav smo zato morali prilagoditi, delali smo dosti na regeneraciji. Na to svetovno prvenstvo bom odšel brez poškodb in bolečin. Z januarjem sem se odločil, da želim imeti pripravljalno obdobje in potem tekmo ter to ponavljati. V zadnjih letih sem dal skozi tekme, ki so vsak vikend in ugotovil, da ne moreš izpeljati pravega trenažnega procesa in zato sem se odločil za drug pristop, ki mi bolj ustreza, kar se je pokazalo tudi pri rezultatih. Na tekmovanja ne hodim več s pričakovanji, ta sem opustil že po lanskih olimpijskih igrah, ko sem bil že na tem, da končam svojo tekmovalno kariero. Zdaj si želim biti v dobri družbi judoistov, pokazati čim boljše borbe. Kot se je pokazalo, lahko vsakega premagam borbo za borbo in upam, da pridem čim dlje. Tukaj so seveda kvalifikacijske točke za olimpijske igre. Te so seveda ena tiha želja v meni. Glede na to, da že celo življenje treniram, je to cilj enako kot za vsakega športnika. Vseeno pa mi ni to tako pomembno, da bi šel z glavo skozi zid zaradi tega. Imam tudi družino in drugega otroka, posvečam se veliko bolj očetovski funkciji in zato so prioritete tudi drugje."

Fotogalerija novinarske konference: https://www.judoslo.si/galleries/169