Anja Štangar na najvišji stopnički, Kaja Schuster srebrna in David Štarkel bronast
18.03.2023 Rok Rakun
V Rigi smo slišali slovensko himno v čast Anji Štangar, na zmagovalni oder sta se povzpela tudi Kaja Schuster in David Štarkel


Anja Štangar je bila šesta nosilka kategorije do 52 kilogramov. Ugoden žreb ji je naklonil prosti krog v izločilnih dvobojih. Četrtfinalni dvoboj proti Britanki Keen je dobila v peti minuti podaljška s končnim prijemom v parterju. V polfinalu proti Nizozemki Van Der Salm je slavila po tem, ko je z lepim vzvodom prisilila Nizozemko k predaji dvoboja v prvih sekundah podaljška in se s to zmago prebila v finale tekmovanja. Zlato si je priborila v parterju, ko je s končnim prijemom premagala Poljakinjo Kuras.

Kaja Schuster je bila kot tretja nosilka kategorije do 70 kilogramov prosta v izločilnih dvobojih. V četrtfinalu je z ipponom premagala Francozinjo Hermant. V veliki finale se je prebila z zmago nad Nizozemko Van Wonderen v četrti minuti dvoboja z ipponom. Za zlato se je pomerila z Irko Hwkes, ki pa si je v tretji minuti dvoboja priborila ippon in tako je Kaja osvojila srebrno kolajno v kategoriji do 70 kilogramov.

Prvi nosilec kategorije do 60 kilogramov je bil David Štarkel, ki je bil v izločilnih dvobojih prost. V četrtfinalnem dvoboju proti Ukrajincu Viskovu si je priboril prednost wazarija, ampak je na koncu slavil Ukrajinec z ipponom. V repasažu je David najprej premagal Poljaka Blaszczaka z ipponom in v drugem krogu ponovno z ipponom Izraelca Soyonova. Za mesto na zmagovalnem odru se je pomeril z Ukrajincem Tupytskyi. Priboril si je prednost wazarija in jo uspešno zadržal do iztega rednega dela ter si s tem prislužil bronasto odličje.

Druga naša judoistka v kategoriji do 70 kilogramov je bila Nika Koren, ki je bila tudi prva nosilka te kategorije in tako je bila tudi v izločilnih dvobojih prosta. V četrtfinalu je klonila proti kasnejši zmagovalki kategorije Irki Hawkes v podaljšku z wazarijem. Po prvem prostem kolu repasaža je bila v drugem kolu boljša od Britanke Cross z ipponom v podaljšku dvoboja. Za bron se je pomerila z Nizozemko Van Wonderen, slednja si je priborila prednost wazarija in jo uspešno zadržala do izteka rednega dela dvoboja. Nika Koren je tekmovanje zaključila na petem mestu kategorije do 70 kilogramov.

Ana Škrabl je svoje dvoboje v kategoriji do 57 kilogramov otvorila z zmago nad Finko Laiho. V četrtfinalu je klonila proti Nizozemki Raspe, katera si je priborila prednost wazarija in jo uspešno zadržala do izteka dvoboja. V prvem krogu repesaža je slavila z wazarijem v prvih sekundah podaljška proti Italijanki Ripandellijevi. Končno sedmo mesto v kategoriji je zasedla po tem, ko jo je v drugem krogu z ipponom premagala Južno Afričanka Breytenbachova.

Foto: Roberts Voskans - SportaFoto.com / EJU