Le še dva tedna nas ločita do evropskih prvenstev v Podčetrtku
24.05.2023 Rok Rakun
Nestrpno že pričakujemo evropsko prvenstvo veteranov in evropsko prvenstvo v katah, ki bosta junija v Podčetrtku.


Izjemno smo veseli in počaščeni, da lahko ponovno gostimo tako velika tekmovanja pri nas. Poleg teh dveh tekmovanj bomo v Podčetrtku gostili še Kodokan seminar in seminar o inkluzivnem judu.

"V juniju nas čaka kar nekaj velikih in pomembnih tekmovanj. Jaz sem prvič v tej vlogi kot predsednica organizacijskega odbora in mislim, da je to kar velik zalogaj in res ena velika izkušnja za prihodnost. Moram reči, da delamo z ekipami zelo dobro, zelo so odzivne, imamo že dosti prijavljenih tekmovalcev, kar že mora biti, ker se tekmovanja pričnejo čez 14 dni. Od 7. do 11. junija gostimo veteransko evropsko prvenstvo v Podčetrtku, takoj zatem nadaljujemo z evropskim prvenstvom v katah, ki bo 12. in 13. junija. Potem imamo tudi Kodokan seminar dva dni ter še seminar s področja inkluzije in za zaključek še evropski pokal v Podčetrtku pod okriljem Judo kluba Z’dežele Sankaku, ki je v Podčetrtku že kar vrsto let. Tako da pred nami je kopica dobrih dogodkov, vsi vabljeni, da nas obiščete in podprete vse tekmovalce," je povedala vodja organizacijskega odbora evropskih prvenstev Urška Žolnir Jugovar.

Evropsko veteransko prvenstvo, ki bo potekalo med 7. in 11. junijem je malo drugačno od vseh preostalih tekmovanj, je dodala Urška: "Tukaj poteka akreditacija vsak dan in ni tako kot na preostalih tekmah, ko prideš prvi dan, se akreditiraš, greš v hotel in v naslednjih dneh je tekmovanje. Tukaj se res dogaja vsak dan akreditacija, tako da je to kar velik zalogaj, tudi organizacijsko. Tekmovalcem ni potrebno, da bivajo ves čas tekme na določeni lokaciji in pa to so tekmovalci, ki tekmujejo enkrat ali dvakrat na leto. To je specifika in je res velik zalogaj, tako kot sem že prej rekla, ampak verjamem, da bo tekmovanje dobro izpeljano ob podpori lokalne ekipe, župana gospoda Petra Misje in pa direktorja Turizma Podčetrtek Boštjana Misje. Ekipa res vrhunsko dela, to je dokazala že iz preteklih let, tudi ekipa, ki jo vodita Borut Marošek in Ruslan Yankovsky in njihovi prostovoljci delajo res zavzeto in se vsi skupaj trudimo, da bomo zadovoljili želje in potrebe veteranov."

Izrazila je tudi željo po širjenju veteranskega juda v Sloveniji: "Veterani še vedno gojijo judo, ampak je bolj moder judo, že bolj vedo, kako se tej zadevi streže. Lahko vidimo judo, kot res neko medgeneracijsko povezovanje in, da je res judo šport, ki krepi telo in duha in, da je dobro živeti vrednote juda."


Kako pomembne dogodke za slovenski judo gostimo letos v Podčetrtku, je poudaril tudi predsednik Judo zveze Slovenije Lovrencij Galuf: "Letos prirejamo tudi Kodokan seminar z najvišjo udeležbo z Japonske, iz Kodokan inštituta. Prihaja predsednik Haruki Uemura s svojo najboljšo ekipo, govorimo o zgodovinskem dogodku za slovenski judo. Da pride k nam takšen mojster, je izjemna čast za slovenski judo. Vse skupaj smo nastavljali že v lanskem letu, v času naše sedemdesetletnice in v letošnjem letu je prišla še potrditev. Naslednji dogodek, ki še ni bil izpostavljen, je inkluzija, se pravi evropska predstavitev vključevanja socialno šibkih skupin v sklopu slovenskega prispevka Evropski judo zvezi. Odvil se bo evropski seminar s področja inkluzije. To je del področja, ki ga Judo zveza Slovenije seveda močno podpira in smo tudi zelo uspešni. Moram še poudariti, da brez občine Podčetrtek, sodelovanja z njimi in župana Petra Misje seveda ne bi šlo. Brez gospoda Boštjana Misje, direktorja Turizma Podčetrtek, prav tako ne bi šlo brez celotnega turistično informacijskega centra občine Podčetrtek. Brez gospoda Marjana Fabjana, ki je utrl pot judu v ta del Slovenije, prav tako ne bi šlo. Vse je bistveno lažje, kajti vsi poznajo judo, vsi poznajo našo zgodbo in slovenske uspehe. Na koncu se moram zahvaliti še Urški Žolnir Jugovar, podpredsednici judo zveze in predsednici organizacijskega odbora, ki je vložila ogromno energije, svoje volje, nepopustljivosti in pa mirnosti, kajti ko imamo organizacijske sestanke, si lahko mislite, koliko je to različnih informacij, ki se prepletajo, ampak Urška Žolnir Jugovar to zna na šampionski način vodit."


Vodja organizacijskega odbora evropskega prvenstva v katah Robert Kojc je organizacijo tekmovanja, ki bo potekalo 12. In 13. junija v Podčetrtku povzel takole: "Izjemna čast je, da tokrat lahko spregovorimo tudi o katah. V Sloveniji namreč judo povezujemo s tekmovalnim judom. Seveda pa je zmotno razmišljanje ali pa predstava v javnosti, da so kate nekaj eksotičnega, nekaj, kar se pojavlja ob mojstrskih izpitih. Vsi vemo, da se že pri zelenem pasu srečajo najmlajši s katami. Je pa res, da so mogoče malce v senci drugih uspehov, pri čemer lahko poudarim, da smo v zgodovini Slovenije zdaj že dvakrat uspešno izvedli evropsko prvenstvo v katah in sicer v letih 2012 in 2018. Tokrat bo torej tretjič in mislim, da bomo še nadgradili pretekla prvenstva. Na današnji dan imamo že prijavljenih 234 tekmovalcev iz najmočnejših evropskih držav. Samo delegacija francoske države šteje čez 60 oseb, Nemčije čez 40, tako da mislim, da imamo izjemno priliko, da se nadaljuje naš uspešen pohod na svetovno prizorišče juda. Med nami so tudi mlade tekmovalke, ki so že tlakovale pot prepoznavnosti katam in kata tekmovalcem v Sloveniji. Mislim, da lanskoletni uspeh z drugim mestom na svetovnem prvenstvu dokazuje, da imamo tradicijo, da imamo znanje in da imamo voljo tukaj poseči po še več. Tudi na evropski ravni smo se zavidljivo predstavili s prvim evropskim nastopom, vsi so bili uvrščeni v drugi del finalnih tekem, tako da z reprezentančnim trenerjem in našim IJF sodnikom Igorjem Albrehtom imamo skrb in bdimo nad razvojem teh tekmovalcev. Veselimo se, da bomo v naslednjih letih z načrti, ki jih imamo v judo zvezi, kjer lahko danes samo nakažem nekaj, da judo kate ne bodo omejene zgolj na člane in na juniorje, ampak bomo šli v starostnih skupinah mnogo dlje. Za začetek boste še letos verjetno deležni tekem judoistov z belimi in belo-rumenimi pasovi. Imamo eno aktivnost, ki jo bomo po evropskem prvenstvu na seminarju oziroma kongresu, ki ga načrtujemo, še predstavili."


Že sedemnajsti tradicionalni evropski pokal v Podčetrtku bo potekal 17. in 18. junija. Lani je bilo na tekmovanju 250 tekmovalcev iz 23 držav, letos se prijave že polnijo in verjamemo, da bo ta številka še višja, pričakujemo približno 300 tekmovalcev iz Evrope, Azije, Afrike in Nove Zelandije. Več o njem je povedal vodja organizacijskega odbora evropskega pokala v Podčetrtku Marjan Fabjan: "Tekmovalcev je letos prijavljenih že nekje 150, to je tekmovanje kot vsako leto, mi smo letos bolj v senci, zato ker sta pred tem dve evropski prvenstvi, mi pa smo na koncu. Kljub temu pričakujem, da bomo to izpeljali brez napak, da bo res uspešno kot vsako leto."


Župan občine Podčetrtek Peter Misja je pomen judo tekmovanj za njihov kraj opisal takole: "V Podčetrtku smo ena najboljših turističnih destinacij v Sloveniji. V zadnjem času pa postajamo tudi gostitelj velikih športnih in še kakšnih drugih prireditev. V lanskem letu smo gostili kar nekaj prvenstev, tudi svetovno prvenstvo v plesu, letos pa, kot veste, se pravzaprav kar nekaj nacionalnih športnih panog mudi pri nas. Nogometna zveza z malim nogometom oziroma futsalom, košarkarska zveza z žensko reprezentanco, po vašem prvenstvu mislim, da je evropsko prvenstvo v pikadu, po tem pa imamo še evropsko prvenstvo v biljardu, tako da veliko vsega tega se bo zgodilo v letošnjem letu pri nas. Vesel sem, da bomo v teh dneh gostili vas, jaz vem, da bomo dobri gostitelji in da bomo tudi z vašo pomočjo dosegli še boljšo promocijo, kot jo imamo do sedaj. Marjanu Fabjanu posebna zahvala, ker on je res že vrsto let pri nas in tudi lahko rečem, da s tem naredi zelo dobro promocijo ne samo za judo, ampak tudi za občino Podčetrtek."