Osmerica v Abu Dhabi na svetovno prvenstvo
16.05.2024 Rok Rakun
Sklepno tekmovanje pred olimpijskimi igrami v Parizu se pričenja v nedeljo.


V nedeljo se bo v prestolnici Združenih arabskih emiratov pričelo člansko svetovno prvenstvo. Ne le, da je to eno največjih in najprestižnejših tekmovanj vsako leto, letos je posebej pomembno, ker lahko marsikomu prinese pomembne kvalifikacijske točke za nastop na olimpijskih igrah julija v Parizu. V Abu Dhabi bo odpotovalo osem naših judoistk in judoistov. V nedeljo bo prva na tatamije za Slovenijo stopila Maruša Štangar v kategoriji do 48 kilogramov. V ponedeljek bo prvi v moških konkurencah slovenske barve zastopal Martin Hojak v kategoriji do 73 kilogramov. Svetovna podprvakinja Andreja Leški bo na blazine v kategoriji do 63 kilogramov stopila v torek, ta dan bo v kategorij do 81 kilogramov nastopil še Nace Herkovič. Sreda bo namenjena dvema ženskima kategorijama in sicer bo v kategoriji do 70 kilogramov nastopila Anka Pogačnik, v kategoriji do 78 kilogramov pa Metka Lobnik. Zadnji dan posamičnih tekmovanj bosta na blazine v odprti moški kategoriji stopila Enej Marinič in še zadnjič v svoji karieri Vito Dragič.

Pred svojim zadnjim svetovnim prvenstvom je Vito Dragič takole povzel svoje občutke in pričakovanja: "Že na svetovnem prvenstvu v Budimpešti sem si rekel, da bo to moje zadnje, ampak so se stvari odvile drugače. Tokrat pa mislim resno in mislim, da me sedaj čakajo druge stvari na poslovni poti in se bom bolj podal v tiste. Zaradi tega grem na svetovno prvenstvo v Abu Dhabi dosti bolj sproščen. Žal mi je, da sem na evropskem prvenstvu v Zagrebu utrpel to poškodbo glave, da se nisem mogel boriti še v Kazahstanu, kjer sem se si res želel nastopiti. Mi je pa zato toliko več energije ostalo za svetovno prvenstvo in upam, da bom pokazal dobre borbe in neko veselje na blazini. Poti tudi za olimpijske igre so še odprte, kot smo videli za pretekle olimpijske igre, ko je srbski predstavnik z dvema tekmovanjema naredil normo in se kvalificiral na olimpijske igre. Jaz ravno ne računam na to, ampak z dobrimi borbami se definitivno lahko tudi takšna stvar uresniči. Sedaj se mi odpira dosti možnosti za trenerstvo v tujini, za katerega imam dosti povabil. Pričel bom s seminarji in različnimi pripravami. Nekaj časa še bom v Sloveniji in tudi letos julija bom naredil dvodnevni pripravljalni kamp, kamor pride tudi en Japonec, da ponudimo našim tekmovalcem tudi v Sloveniji tehnične priprave, kjer se lahko učijo od šampionov. Na teh pripravah poleg tega tudi spoznajo te šampione, z njimi kakšno rečejo, dobijo avtogram in se od njih kaj naučijo. Judoisti smo vedno odprti kot ena velika družina in če lahko kaj od tega jaz doprinesem in koga znanega s sveta juda pomagam pripeljati v Slovenijo, še toliko bolje. Več kot 15 let smo bili skupaj na najrazličnejših tekmovanjih in se dobro poznamo. To je moj trenutni cilj, istočasno pa bom delal tudi na fizioterapevtski in trenerski poti. Sčasoma bom videl, v kaj točno se bom usmeril, ali pa bom še naprej delal miks vsega tega. Meni je judo dal vse v življenju, od prve do zadnje stvari. Vse veze in poznanstva sem dobil preko juda in z veseljem bi na tak ali drugačen način to želel vrniti judu. Imam več trenutkov, ki mi bodo ostali v spominu. Eden od teh so evropske igre v Minsku, ker se mi je v času tekmovanja rodil sin, žal nisem uspel biti zraven takrat, ampak sem bil pripravljen na to. Najbolj sladek spomin pa so definitivno mediteranske igre, kjer sem zmagal in se uvrstil med teh nekaj redkih slovenskih judoistov, ki so uspeli zmagati na mediteranskih igrah. Na drugih področjih je pa toliko lepih trenutkov, da če odmislimo poškodbe, je bilo toliko lepih trenutkov, da težko izpostavim vse. Res mi je dal judo ogromno življenjskih izkušenj in za to sem izredno hvaležen.

Anka Pogačnik je svoje priprave in nastop na bližajočem svetovnem prvenstvu opisala takole: "Nisem se mogla fokusirati samo na priprave za to svetovno prvenstvo, ker imamo res natrpan urnik z zelo veliko tekmovanji. Zato sem tekom priprav morala tekmovati in prilagajati svojo formo, ampak vseeno grem na to svetovno prvenstvo s pozitivno naravnanostjo in si želim čim boljšega rezultata. V Abu Dhabiju si želim čim boljšo uvrstitev, ampak rada bi si tudi sama zagotovila, da nisem odvisna od drugih nasprotnic, kaj te naredijo za nastop na olimpijskih igrah v Parizu. Mogoče je dovolj že ena zmagana borba, ampak si vseeno želim vidnejše uvrstitve, da pridem vsaj med sedem najboljših. Višja uvrstitev od te bi bila še boljša in s tem mislim, da bi si lahko zagotovila direktno uvrstitev na olimpijske igre. Trenutno se zaradi poškodb ne počutim najboljše pripravljeno. Od januarja naprej sem morala konstanto prilagajati treninge glede na poškodbe. Izpustila sem velik del pomembnega tekmovalnega obdobja v zadnje pol leta, zato sem tudi sedaj morala tekmovati, ker mi manjka rezultatov. Mislim, da imam dovolj izkušenj, da tudi s pomanjkanjem treninga in ne najboljšo fizično pripravljenostjo se znam sestaviti in ko bo treba pokazati največ. Takoj po svetovnem prvenstvu bom imela nekaj dni premora, da si spočijem glavo, potem pa začnem s pripravami, ki bodo trajale skoraj do olimpijskih iger. Veliko bom spet na poti, ampak to je del športa. Doma nimam dovolj sparingov oziroma nimam primernih nasprotnikov, ki bi mi lahko pomagali pri pripravah. Olimpijske igre se hitro približujejo, vsekakor pa bom od prihodnjega tedna dalje bolj mirna, saj vemo, kaj se je zgodilo s Tokijem, ko sem ostala brez olimpijskih iger. Zmanjkalo mi je zelo malo točko in to je pustilo neke posledice, da še sedaj nisem prepričana v svoj nastop v Parizu. Nočem kalkulirati, ampak hočem uradno potrditev in nato bom veliko bolj mirna."

Oglejte si tekme v živo preko spleta: https://judotv.com/competitions/wc_sen2024/overview

Fotogalerija z novinarske konference: https://www.judoslo.si/galleries/237

Foto: Rok Rakun