Zgodovinski dan za slovenski judo
13.06.2024 Rok Rakun
Na evropskem prvenstvu v katah kar dvakrat je zadonela Zdravljica.

Imamo nova evropska mladinska prvaka in evropski naslov ENBU prvakov ekipnega tekmovanja. V Sarajevu je od 10. do 11. junija 2024 potekalo Evropsko prvenstvo v judo katah. Prvenstva se je udeležilo kar 328 tekmovalcev iz 21 držav.

Po večmesečnih pripravah pod vodstvom trenerja slovenske kata reprezentance Igorja Albrehta je Slovenijo na evropskem prvenstvu v Sarajevu zastopalo rekordnih 13 reprezentantov oz. 6 parov v vseh starostnih kategorijah kadetov, mladincev in članov. Naša reprezentanca je jubilejno nastopila tudi v ENBU - ekipnem tekmovanju.

Kora Kojc in Tito Karanjac Kroflič sta s 356 točkami osvojila naslov mladinskih evropskih prvakov v Katame-no-kati U21.

Naslov evropskih ENBU prvakov v ekipnem tekmovanju so za Slovenijo dosegli reprezentanti v sestavi: Tomo Mihaljević, Keno Kojc, Tina Jaklič, Benjamin Mehić, Kira Kojc in Kora Kojc.

V članski kategoriji sta v Katame-no-kati, kjer je bila najhujša konkurenca 30 parov, nastopila Tomo Mihaljević in Franc Križanič, ki se jima je za las izmuznilo finale in sta tekmovanje zaključila na 6. mestu v drugi skupini predtekmovanja s 367 točkami. Uspeh sta v isti kati dopolnila Kati Ambrožič in Nina Jeretič. Svoj prvi nastop na EP sta s 350 točkami končali na 11. mestu v prvi skupini predtekmovanja.

V kadetskih vrstah je bila največja konkurenca v kategoriji Nage-no-kata 3G, s kar 19 pari. Kenu Kojc in Kari Kojc se je ravno tako izmuznilo finale za pičle 4 točke. Tako sta svoj nastop na EP sklenila na 4. mestu v predtekmovanju s 220,5 točkami.

V Kime-no-kati sta v kategoriji članov nastopila Luka Ambrožič in Nuša Ambrožič. EP sta s 424 točkami zaključila v predtekmovanju na 8. mestu. S tem sta napredovala od svojega zadnjega nastopa ter točkovno izboljšala svojo predstavo.

Nastope slovenske reprezentance sta zaokrožila Benjamin Mehić in Tina Jaklič v članski kategoriji Nage-no-kate, kjer je tekmovalo 23 parov. Nastope sta končala v predtekmovanju na 10. mestu s 323 točkami.

Slovenija je v skupnem seštevku po številu medalj od 21 držav končala na 4. mestu.

Vodja slovenske delegacije na EP je bil predsednik komisije za kate JZS Robert Kojc. Na EP je sodil tudi slovenski mednarodni EJU sodnik Darko Krašovec. Na prvenstvu je sodil v predtekmovanjih in se z dobrimi ocenami uvrstil ter sodil v finalnem bloku. S strani EJU pa je bil na EP prisoten Igor Albreht v vlogi EJU kata komisarja zadolžen za kontrolo sojenja.

Po prvenstvu sledijo intenzivne priprave na dveh evropskih pokalih v Španiji (Madrid) in Nemčiji (Manital), z namenom stopnjevanja forme pred svetovnim prvenstvom v Las Vegasu.

Fotogalerija: https://www.judoslo.si/galleries/246

Vse podatke o tekmovanju, rezultate ter prenos si lahko ogledate spodaj na:

https://judotv.com/competitions/eju_sen_kata2024/overview

https://sites.google.com/view/informations-partitipants/home

Avtor prispevka: Tomo Mihaljević