Otroški Judo Kata Festival in Kata Seminar v Ljubljani
27.05.2024 Rok Rakun
Ljubljana je pretekli vikend gostila mednarodni seminar, ki se ga je udeležilo preko 100 udeležencev.

Ta vikend je v Ljubljani potekal Otroški Judo Kata Festival & Kata Seminar za trenerje v soorganizaciji Evropske judo unije (EJU), Judo zveze Slovenije, Društva Slovenski inštitut za judo in judo kate ter Juda kluba Golovec. Na seminarju je sodelovalo 49 trenerjev iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Italije, Maroka, Nemčije, Romunije, Španije in Slovenije ter 50 otrok iz Judo kluba Golovec in Športnega društva Polyteam.

V soboto je trenerski seminar temeljil na teoretični predstavitvi metodologije dela z otroki, v nedeljo pa so se v praktičem delu trenerjem na tatamiju pridružili otroci od 4. do 14. leta. Seminar je vodil priznan mednarodni predavatelj dr. Slaviša Bradić, Vodja komisije za kate pri EJU, ki je izpostavil: ”Cilj tega seminarja oz. festivala je predvsem ohranjati kulturo judo kat ter opolnomočenje trenerjev z metodami poučvanja otrok pri osnovnih tehnikah in načelih juda, kar pa je mogoče le, če obvladajo in razumejo metodične postopke pri vadbi judo kate.”

V popoldanskem delu je bilo bučno na Otroškem Judo Kata Festivalu, kjer je potekala demonstracija kat, otroci so trenerjem in gledalcem prikazali svoje znanje. Podeljeni so bili bodo tudi certifikati EJU. Prvi Otroški Judo Kata Festival & Kata Seminar je bil izveden letos marca na Islandiji. Do konca leta se bodo zvrstili še festivali v Veliki Britaniji, Azerbajdžanu in Italiji.

Aljaž Sedej, član lokalnega organizacijskega odbora, generalni sekretar Judo zveze Slovenije, olimpijec in nekdanji mladinski evropski prvak ter nosilec kolajne iz članskega evropskega judo prvenstva

”Judo kate so specifičen del slovenskega juda. Otroški Judo Kata Festival in Kata Seminar je priznanje slovenskemu judu in čas je, da se tudi Slovenska judo zveza pridruži razvoju tega programa širitve judo znanja med mlade. Veseli me, da imamo v slovenskem judu strokovnjake kot sta Nuša Lampe in Robert Kojc, ki sta v stiku z mednarodnimi eksperti kot je dr. Slaviša Bradić, ki se je z veseljem odzval in dogodek na tako visokem nivoju pripeljal v Ljubljano.”

Robert Kojc, član lokalnega organizacijskega odbora, predsednik Društva Slovenski inštitut za judo in judo kate: ”Prihodnost je na mladih, zato smo odprli novo poglavje v poučevanju in razumevanju juda za otroke in mlade. Nadaljevali bomo z usposabljanji trenerjev v katah in razvijali vseh pet uradnih tekmovalnih kat, predvsem pa načrtujemo narediti judo atraktiven skozi kate tudi za mlajše generacije. Poudarek bo na izobraževanju tekmovalcev v starostnih skupinah U12 in U14, saj smo na tem seminarju obravnavali kriterije ocenjevanja kat za mlade in jih bomo implementirali v naše aktivnosti.”

Nuša Lampe, članica lokalnega organizacijskega odbora, direktorica Judo kluba Golovec in članica Komisije za izobraževanje pri Svetovni judo zvezi (IJF):

”Na dobro zastopanem mednarodnem trenerskem kata seminarju, kjer smo gostili tudi svetovne in evropske prvake v katah, je bila predstavljena metodologija poučenja otrok skozi teorijo in prakso. V festivalskem delu pa so imeli otroci po večini prvi stik z domačimi in mednarodnimi eksperti za kate in so pri tem zelo uživali, kar bo zagotovo pozitivno vplivalo na njihovo nadaljnje ukvarjanje z judom. Učiti se, izpopolnjevati in deliti znanje, je eno glavnih načel juda in življenja. Veseli me, da v slovenskem judu razvijamo kakovostno delo z mladimi in se večnivojsko povezujemo.”

Kira in Kora Kojc, Slovenija, mladinski svetovni prvakinji v Katame-no-Kata, udeleženki seminarja

”Seminar je bil za naju zanimiv iz dveh vidikov: odlično in na enostaven način je predavatelj podajal metodologijo poučevanja juda, pridobljeno znanje pa sva takoj prenesli v praksi na otroke, ko so se nam pridružili na tatamiju. Res super! Jeseni naju čaka svetovno prvenstvo v Katame-no-Kata. Želiva si čim boljše uvrstitve, nadaljevali pa bova tudi delo z mladimi.”

Marika Sato, Italija, evropska prvakinja v Kodokan Gosin-Jutsu s Fabiom Polom

”Ta seminar je izredno pomemben in hvaležna sem, da je bil organiziran, saj je končno nekdo želel poudariti pravi izvor juda. Razpravljali smo o uporabi kat za učenje osnov juda, ne da bi ločevali kato in Shiai, temveč ju združili na zelo močan in hkrati preprost način. Predavatelj je bil odličen in zelo spreten v tem, da je vse koncepte naredil intuitivne, konstruktivne in obenem preproste. Vrhunsko!”