Sanje se uresničujejo v Parizu!
17.07.2024 Rok Rakun
Le še nekaj dni nas loči do največjega športnega dogodka, olimpijskih iger v Parizu.

Na olimpijskih igrah v Parizu bo slovenske barve zastopalo tudi šest naših judoistk in judoistov. Dve judoistki bosta nastopili na svojih drugih olimpijskih igrah to sta Maruša Štangar v kategoriji do 48 kilogramov in Kaja Kajzer v kategoriji do 57 kilogramov, obe sta prvič stopile na olimpijski tatamij na preteklih olimpijskih igrah v Tokiu leta 2021. Svoj debitantski nastop na olimpijskih igrah bodo imeli Andreja Leški v kategoriji do 63 kilogramov, Anka Pogačnik v kategoriji do 70 kilogramov, Metka Lobnik v kategoriji do 78 kilogramov in Enej Marinič v kategoriji nad 100 kilogramov. V Parizu se bo za najžlahtnejše kolajne in prestižne naslove olimpijskih prvakov pomerilo 378 tekmovalk in tekmovalcev iz 122 držav sveta in prav vseh kontinentov.

Maruša Štangar bo otvorila slovenske nastope na olimpijskih igrah v Parizu, nastopila bo v kategoriji do 48 kilogramov. Po olimpijskih igrah v Tokiu je osvojila bron na mediteranskih igrah, posegla po več kolajnah in odličnih uvrstitvah na Grand Prix in Grand Slam ter dvakrat zapored slavila na Grand Prix.

Kaja Kajzer je v kategoriji do 57 kilogramov letos aprila postala evropska podprvakinja in to je odlična popotnica za te olimpijske igre. Od Tokia dalje je večkrat stala na zmagovalnem odru na največjih svetovnih tekmovanjih ter si tako priborila 17. mesto na svetovni lestvici ter vozovnico za najbolj prestižno tekmovanje.

Prvič se bo na olimpijskih igrah borila Andreja Leški v kategoriji do 63 kilogramov. V zadnjih letih je dvakrat postala svetovna podprvakinja, leta 2023 je postala evropska prvakinja in letos je osvojila bron na evropskem prvenstvu v Zagrebu. Nanizala je številne uspehe tudi na Grand Slamih in Grand Prix in si tako zagotovila mesto na olimpijskih igrah v Franciji.

Z 18. mestom na svetovni lestvici kategorije do 70 kilogramov si je pot v Pariz priborila tudi Anka Pogačnik. Na evropskem prvenstvu v Sofiji je osvojila bron, zmagala na odprtem prvenstvu Oceanije in osvojila bron na Grand Prix v Zagrebu.

V kategoriji do 78 kilogramov bo slovenske ženske nastope v Parizu sklenila Metka Lobnik. V kvalifikacijskem obdobju je nanizala več odmevnih rezultatov med drugim srebro na Grand Prix na Portugalskem dve srebrni kolajni na odprtem prvenstvu Oceanije in še druge rezultate, ki so ji prinesli 19. mesto na svetovni lestvici in direktno uvrstitev v Pariz.

Edini moški predstavnik na olimpijskih igrah v judu bo za Slovenijo Enej Marinič v kategoriji nad 100 kilogramov. V Abu Dhabiju je osvojil bron na Grand Slamu, zmagal je na evropskem pokalu v BiH ter osvojil dve srebrni kolajni na evropskih pokalih.

Našim judoistkam in judoistom ter vsem slovenskim športnicam in športnikom želimo, da uresničijo svoje olimpijske sanje v Parizu!