Štiri kolajne za naše judoiste v Podčetrtku
16.06.2024 Rok Rakun
Na domači tekmi evropskega pokala so bili naši judoisti zelo uspešni in si priborili lepe rezultate.

Prvi dan evropskega pokala je v Podčetrtku zadonela slovenska himna v čast Leili Mazouzi. V kategoriji do 63 kilogramov si je podredila vso konkurenco. Po zmagi nad Švicarko v izločilnih dvobojih se je z ipponom proti Nemki v četrtfinalu prebila do polfinala, kjer je prav tako z ipponom ugnala Madžarko Kriza in si zagotovila mesto v finalu. Tam jo je pričakala Nemka Von Leupoldt, proti slednji je Leila povedla z wazarijem in nato zaključila z ipponom ter si tako priborila zlato kolajno.

David Štarkel je svojo pot do srebra pričel s prepričljivo zmago proti Francozu, z ipponom je v četrtfinalu premagal Poljaka in nato v polfinalu še Azerbajdžanca Aliyeva. Edini poraz je doživel v finalu kategorije do 60 kilogramov, ko je Kazahstanec Davlatov slavil z dvema wazarijema.

Nika Tomc se je do bronaste kolajne prebila najprej z zmago v izločilnih dvobojih proti Nemki. Nato je v četrtfinalu premagala Kosovarko, edini poraz dneva je doživela proti Madžarki Kovacs v polfinalu in se uvrstila v boj za stopničke v kategoriji do 57 kilogramov. Kolajno si je priborila z zmago proti Avstrijki Sommer, proti kateri je najprej povedla z metom za wazari in nato v naslednjem napadu z drugim metom za wazari slavila in si prislužila bronasto kolajno.

V kategoriji nad 78 kilogramov je bron osvojila Urška Torkar, ki je najprej premagala Nemko v četrtfinalu, nato je morala priznati premoč Hrvatici Maranic v polfinalu in v boju za bron premagala rojakinjo Taro Janjić z ipponom po slabi minuti dvoboja.

Peto mesto sta zasedla Gal Bertalanič Žižek (+100kg) in Tara Janjić (+78kg), sedmo mesto pa Arabela Kostanjevec (-48kg), Jevgenija Gajić (-57kg) in Maša Završnik (-78kg).

Foto: Darko Petelinšek