Judo izmenjava mladih v Sloveniji v okviru projekta Erasmus+
14.08.2024 Rok Rakun
Projekt mladinske izmenjave Erasmus+ Počut’ se kul in hengaj’: Krepitev mladih umov


Projektna pobuda je združila 49 mladih udeležencev in 14 trenerjev iz različnih judo klubov iz vse Evrope, med njimi Judo klub Rijeka (Hrvaška), Judo klub Una (Bosna in Hercegovina), Judo klub Liberty (Romunija), Club Deportivo Elemental Newton (Španija) in Judo klub Golovec (Slovenija). Cilji pobude so bili krepitev dobrega počutja in duševnega zdravja med mladimi, medkulturno druženje, neformalno učenje delitev judo vrednot, z močnim poudarkom na vseživljenjskem izobraževanju in osebni rasti posameznika.

Poudarki programa:

• Kulturna izmenjava in mreženje: Mladi, stari od 13 do 25 let so imeli priložnost spoznavati različne kulture, vrednote in evropsko skupnost ter spodbujati medsebojno razumevanje in druženje v prijaznem in interaktivnem okolju. Ta izmenjava je ustvarila trajne mreže podobno mislečih posameznikov, ki si delijo judo ter skupne poglede in ideale po vsej Evropi.

Raznolike dejavnosti: program je vključeval različne medkulturne dejavnosti, ki so poudarjale raznolikost in skupno evropsko dediščino. Skozi razprave, videoposnetke, igre vlog, kulturne dejavnosti, intervjuje in timsko delo so udeleženci sodelovali v neformalnem učenju v sproščenem in interaktivnem okolju, ki je vključeval tudi vadbo juda v prostem času.

• Osredotočenost na dobro počutje: z vključevanjem učne metode »Izobraževanje skozi šport« (ETS) je program uporabljal šport in telesne dejavnosti za razvoj ključnih kompetenc. Dejavnosti dobrega počutja so bile zasnovane na petih orodijih iz projekta Foresight Mental Capital and Well-Being: »Poveži se«, »Bodi aktiven«, »Bodi pozoren na svoja čustva«, »Nadaljuj z učenjem« in »Dajaj«, z dodatnim poudarkom na » Zdravih navadah."

Dnevne aktivnosti:

Igre za prebijanje ledu: te vaje za izgradnjo ekip so udeležencem pomagale vzpostaviti povezave in spodbuditi trajne odnose, s čimer so dali pozitiven ton dnevnim dogodkom.

Medkulturne dejavnosti: Udeleženci so sodelovli v različnih medkulturnih igrah in predstavitvah, ki spodbujajo medsebojno razumevanje in slavijo raznolikost med evropsko mladino.

Refleksija: vsak dan se je zaključil z refleksijo, kjer so udeleženci dokumentirali svoje izkušnje in učne rezultate v refleksijskem dnevniku. Ta vsakodnevna praksa je zagotavljala spremljanje zastavljenih ciljev in sprotno reševanje težav.

Posebne dejavnosti za dobro počutje:

Povežite se: Udeleženci so raziskovali svoje občutke in veščine pri povezovanju z drugimi skozi refleksijo, skupinske razprave in igre vlog.

• Bodite aktivni: Jutranje vaje in popoldanske judo dejavnosti so pokazale pozitivne učinke telesne dejavnosti na razpoloženje in mentalno zmožnost mladih.

Bodite pozorni: te vaje so udeležence spodbujale, da so ocenili svojo okolico in notranje občutke in jih učile kako premagovati strah v vsakodnevnih situacijah.

Nadaljujte z učenjem: s predstavitvijo in podelitvijo certifikatov "Youthpass" se je spodbujalo vseživljenjsko učenje med udeleženci izmenjave.

Dajajte: te dejavnosti so se osredotočale na dajanje in prejemanje komplimentov, na načine vračanja skupnosti in na judo vrednote.

Judo predavanja uglednih strokovnjakov IJF:

Kako postati svetovni prvak?

- Florin Daniel Lascau, 8. DAN, svetovni prvak do 78 kg leta 1991

- glavni direktor Sodniške komisije IJF, športni direktor IJF Akademije

Kako postati olimpijski sodnik?

- Raúl Camacho Pérez, 8. DAN

- športni direktor Kata komisije IJF, sodnik na olimpijskih igrah Pariz 2024

Pomen vseživljenjskega učenja

- dr. Slaviša Bradić, 7. DAN

- Direktor izobraževanj IJF Akademije

Čustva, naš prijatelj ali sovražnik?

- Nuša Lampe, 6. DAN, prva slovenska mednarodna sodnica

- Članica Komisije za izobraževanje IJF, mednarodni tehnični funkcionar na olimpijskih igrah Pariz 2024

Rezultati in vpliv projekta:Izmenjava mladih med judo klubi v Sloveniji je pomembno prispevala k osebni rasti, duševnemu zdravju in dobremu počutju udeležencev. S spodbujanjem medkulturnega sodelovanja in promocijo judo vrednot je program postavil temelj za bolj vključujočo družbo. Prostovoljna udeležba in dejavnosti krepitve zaupanja so med mladimi okrepile razumevanje, spoštovanje in sprejemanje drugačnosti, ki je ključnega pomena za boljše sobivanje v prihodnosti. Navdušeni smo nad pozitivnim učinkom, ki ga je imel ta projekt, in pričakujemo nadaljnjo rast udeležencev ter nove projekte s partnerskimi klubi.” je povedala Nuša Lampe, direktorica Judo kluba Golovec.

Avtorica: Špela Lampe


Priložene datoteke:
IMG_8208.jpeg
7EF4E6A6-707C-47DC-B55D-3B9B83950CAF.jpeg
IMG_8283.jpeg
IMG_7818.jpeg
IMG_7795.jpeg
IMG_8334.jpeg
IMG_8328.jpeg
IMG_7705.jpeg
IMG_8061.jpeg
IMG_7863.jpeg