Slovenska kata reprezentanca na zadnjih pripravah pred svetovnim prvenstvom
09.10.2024 Rok Rakun
Slovenija po dolgih 14 letih ponovno do članske medalje v judo katah.


Letošnja evropska judo kata turneja se je sklenila v soboto, 5. 10. 2024, z evropskim pokalom v Nemčiji, v Maintalu. Slovenska judo kata reprezentanca se je po nekaterih spremembah v sestavi parov prvič pred svetovnim prvenstvom predstavila javnosti v novi zasedbi. Naša reprezentanca je na povabilo ostala na tekmovanju tudi dan kasneje, v nedeljo, 6. 10. 2024, na odprtem nemškem prvenstvu. Obe tekmovanji so tekmovalci izkoristili za zadnje piljenje forme pred svetovnim prvenstvom v Las Vegasu.

Na tekmovanju je sodelovalo 142 tekmovalcev in tekmovalk iz 13 držav. Tina Pestotnik in Tina Jaklič (JK Sokol) sta v članski konkurenci Nage no kate svoj premierni nastop prvi in drugi dan zaključili v predtekmovanju. V kadetski konkurenci na nemškem odprtem prvenstvu pa sta podmladek iz JK Sokol zastopala David Lužnik in Kajtan Stanisavljevič z nastopom v Nage no kati, kjer sta tekmo zaključila v predtekmovanju.
V isti skupini Nage no kate sta rezultat dopolnili Kati Ambrožič in Nuša Ambrožič (TVD Partizan Jesenice), ki sta prav tako tekmovanje zaključili v predtekmovanju v močni konkurenci desetih tekmovalnih parov. Naslednji dan je na odprtem nemškem prvenstvu Kati Ambrožič nastopila s klubsko rojakinjo Nino Jeretič še v Katame no kati.

Po spremembi tekmovalne discipline in prehodu v starejšo starostno skupino sta na evropskem pokalu v mladinski konkurenci Katame no kate z 2. mestom odlično nastopila Kara Kojc in Keno Kojc (ŠD Polyteam). Za las se jima je izmuznilo 1. mesto, saj sta za zmagovalnim parom iz Nizozemske zaostala za zgolj 2,5 točke. Nizozemca sta bila favorita in nosilca medalje s prejšnjega evropskega prvenstva v Sarajevu.


Dan kasneje sta v zamenjanih vlogah Keno Kojc in Kara Kojc (ŠD Polyteam) na nemškem odprtem prvenstvu nastopila v Nage no kati in med kadeti osvojila 1. mesto v predtekmovanju, v konkurenci desetih tekmovalnih parov, ter se uvrstila v finalni blok. V finalu sta nastope zaključila na izvrstnem 2. mestu.


Konkurenca je bila najhujša v članski kategoriji Katame no kate, kjer so se vsak iz svoje skupine na evropskem pokalu iz predtekmovanja prebili Tomo Mihaljević z novim ukejem Titom Karanjac Krofličem (ŠD Polyteam), aktualnim mladinskim evropskim prvakom iz Sarajeva, ter trenutni mladinski svetovni prvakinji Kora Kojc in Kira Kojc (ŠD Polyteam).


V finalnem bloku sta se Kora Kojc in Kira Kojc uvrstili na 3. mesto in po 14 letih za Slovenijo ponovno osvojili člansko medaljo v judo katah na evropskih pokalih Tomo Mihaljević in Tito Karanjac Kroflič sta tekmovanje zaključila tik pod stopničkami, na 4. mestu.


Sledil je drugi dan odprtega nemškega prvenstva, kjer sta se prav tako prej omenjena slovenska para v Katame no kati pri članih prebila v finale z osvojenim 1. mestom v svojih skupinah.


V nedeljo je v čast Toma Mihaljevića in Tita Karanjca Krofliča zadonela Zdravljica, saj sta finalni del tekmovanja zaključila na 1. mestu, Kira Kojc in Kora Kojc pa sta izkupiček dopolnili z odličnim 3. mestom.


Vodja slovenske delegacije na evropskem pokalu in odprtem nemškem prvenstvu je bil predsednik komisije za kate JZS Robert Kojc. Na obeh tekmovanjih je prav tako sodil slovenski mednarodni EJU sodnik Darko Krašovec. Sodil je v predtekmovanjih in v finalnem bloku. S strani EJU je bil na evropskem pokalu prisoten tudi Igor Albreht v vlogi EJU kata komisarja, zadolženega za nadzor sojenja, v nedeljo pa je deloval še kot sodnik na odprtem nemškem prvenstvu.


Po prvenstvu sledijo intenzivne priprave pred sklepnim delom sezone s svetovnim prvenstvom v Las Vegasu.

Fotogalerija: https://www.judoslo.si/galleries/250

Vse podatke o tekmovanju in rezultate si lahko ogledate spodaj na:
https://www.eju.net/a-new-chapter-for-european-kata-competitions/
https://www.eju.net/maintal-for-the-first-time/
https://drive.google.com/file/u/0/d/19cYEFTS2SZlgbI05OJVDla9rs6ZorH3P/view


Avtor prispevka: Tomo Mihaljević

Foto: Kati Ambrožič