Grand Slam Dusseldorf - Zlato za Andrejo Leški, bron Apotekarjevi
24.02.2018 Žerjav Klavdija
V Nemčiji je blestela Andreja Leški, ki je v kategoriji do 63 kg ugnala vso konkurenco in stopila na najvišjo stopničko. Klara Apotekar (-78kg) je bila tretja.

Andreja Leški je svojo prvo borbo v kategoriji do 63 kilogramov proti Kazahstanki Mariani Urdabayevi dobila dobre pol minute pred koncem z ipponom. V drugem krogu rednega dela se je pomerila proti Mehičanki in soimenjakinji Andrei Gutierrez in jo premagala z ipponom. Četrtfinalni dvoboj v katerem ji je nasproti stala Nizozemka Sanne Vermeer je bil zelo izenačen, vendar ga je na koncu Andreja dobila v podaljšku z wazarijem. Andreja si je v začetku polfinalnega dvoboja proti Brazilki Katleyn Quadros priborila prednost z wazarijem, jo zadržala do konca in se s tem uvrstila v finale kategorije do 63 kilogramov. Za zlato se je pomerila proti Japonki Megumi Tsugane. Skozi celoten boj je bila bolj aktivna od nasprotnice in si 30 sekund pred koncem priborila točko prednosti z wazarijem, ki ji je na koncu prinesla tudi zlato odličje.

Klara Apotekar je svoj uvodni boj na prvenstvu v kategoriji do 78 kilogramov proti Mehičanki Liliani Cardenas prepričljivo dobila po dobrih dveh minutah dvoboja z ipponom. V četrfinalnem dvoboju se je pomerila z Nizozemko Karen Stevenson, skozi celoten boj kazala prevlado nad nasprotnico in si pol minute pred koncem rednega dela tudi priborila zmago. V polfinalnem dvoboju proti svetovni prvakinji Brazilki Mayri Aguiar je morala priznati premoč slednji. Za bronasto kolajno se je pomerila z Rusinjo Aleksandro Babintsevo, zmagala v podaljšku in se veselila tretjega mesta. 


Tina Trstenjak je svoj uvodni dvoboj kategorije do 63 kilogramov na prvenstvu proti Kubanki Maylin Del Toro Carvajal izgubila po tem, ko si je Kubanka najprej priborila wazari in kasneje še ippon.

Anka Pogačnik je v kategoriji do 70 kilogramov klonila proti domačinki Giovanni Scoccimarro, ko si je ta v zadnjih sekundah dvoboja priborila ippon.
 
Maruša Štangar je po uvodni zmagi v kategoriji do 48 kilogramov nad Nemko Katharino Menz tekmovanje zaključila v drugem boju proti Romunki Alexandri Pop v zadnjih sekundah boja si je Popova priborila točko prednosti z wazarijem.

Anja Štangar je v uvodnem boju kategorije do 52 kilogramov klonila proti Španki Estrelli Lopez Sheriff v podaljšku, ko si je ta priborila odločilni wazari.

V najtežji ženski kategoriji se je spopadla Anamari Velenšek proti nasprotnici Hayun Kim iz Koreje, ki pa je bila žal premočna in preprečila nadaljno tekmovanje Velenškovi po tem ko si je priborila wazari je korejka pol minute pred koncem dvoboj zaključila z ipponom.

David Štarkel se je v kategoriji do 60 kilogramov v uvodnem dvoboju spopadel z Uzbekistancem Diyorbeko Urozboev, ki pa je z ipponom malo pred koncem rednega dela preprečil nadaljnjo tekmovanje Davidu.

Matjaž Trbovc je v svojem uvodnem dvoboju kategorije do 60 kilogramov premagal Nemca Floriana Pachela z ipponom in si zagotovil napredovanje v tekmovanju. V drugem krogu rednega dela se je pomeril proti Britancu Ashley Mckenzie, ki je 15 na svetovni lestvici. Po napornem dvoboju si je Britanec v drugi minuti podaljška priboril wazari in napredovanje v tekmovanju.

V kategoriji do 66 kilogramov se je Andraž Jereb najprej spoprijel z Belorusom Bozhidarom Temelkovom. V drugi minuti boja si je priboril najprej wazari, nekaj sekund za tem pa še ippon, ki mu je zagotovil zmago. V naslednji borbi si je Mongolec Erkhembayar Battogtokh priboril ippon in izločil Andraža iz nadaljnjega tekmovanja.