Grand Prix Agadir - Slovenija odhaja iz Maroka s sedmimi odličji
09.03.2018 Žerjav Klavdija
Adrian Gomboc (-66kg) in Andreja Leški (-63kg) sta v maroškem Agadirju stopila na najvišjo stopničko, Kaja Kajzer (-57kg) in Anamari Velenšek (+78kg) sta se veselili srebra, Maruša Štangar (-48kg), Anka Pogačnik (-70kg) in Andraž Jereb (-66kg) so bili tretji.

Adrian Gomboc je svojo prvo borbo v kategoriji do 66 kilogramov proti Turkmenistancu Muhammet Kossekov dobil z ipponom. V nadaljevanju je ugnal Ukrajinca Georgiia Zantariaa. Četrfinalni dvoboj proti s Francozu Danielu Jeanu si je Adrian zagotovil z ipponom, v polfinalu pa je pokoril tudi Kazahstanca Yerlana Zhaksybekova. Zadnja ovira pred najvišjo stopničko je bil le še kazahstanski predstavnik Yerlan Serikzhanov. V rednem delu si nihče od njiju ni priboril točke zato se je boj prevesil v podaljšek, kjer si je Adrian priboril wazari in poskrbel, da je v dvorani zaigrala slovenska himna.


Andreja Leški, kot prva nosilka kategorije do 63 kilogramov, je bila v prvem krogu prosta, četrfinalni dvoboj proti Francozinji Yasmine Horlaville je bil zelo izenačen, ampak si je Andreaja v podaljšku priborila wazari in s tem tudi zmago. V polfinalu se je borila proti Izraelki Inbal Shemesh in si v tretji minuti dvoboja priborila ippon in s tem preboj v finale kategorije do 63 kilogramov. Za zlato kolajno se je pomerila z Avstralko Katharino Haecker proti kateri si je v drugi minuti priborila prednost z wazarijem, dvoboj pa je zaključila z ipponom 45 sekund pred koncem rednega dela boja. Z zmago nad Avstralko si je zagotovila že drugo zaporedno zlato kolajno, zadnjo je osvojila pred dvema tednoma v Dusseldorfu.


Kaja Kajzer je svojo prvo borbo na turnirju v kategoriji do 57 kilogramov začela z zmago proti Američanki Leilani Akiyama z wazarijem. Četrtfinalni dvoboj proti tekmovalki Po Sum Leung iz Hong Konga je bil za Kajzerjevo uspešen, saj je prednost wazarija zadržala vse do konca dvoboja in si zagotovila napredovanje v polfinale. Tam jo je pričakala prva nosilka Miryam Roper iz Paname, proti kateri si je v drugi minuti podaljška priborila zmago in s tem finale kategorije do 57 kilogramov. V finalnem dvoboju je morala žal priznati premoč izraelski predstavnici Timni Nelson Levy.


Anamari Velenšek je v četrtfinalu kategorije nad 78 kilogramov premagala Hrvatico Ivano Maranić po dobrih treh minutah boja. Polfinalni dvoboj z Rusinjo Anno Gushchino je dobila v drugi minuti z ipponom in se s to zmago prebila v finale kategorije nad 78 kilogramov. Tam je se je pomerila proti Ukrajinki Yelyzaveta Kalanina. Po rednem delu ni bilo točk, zato se je boj prevesil v podaljšek. Tekom dvoboja so bile Velenškovi dosojene tri kazni in posledično je izgubila dvoboj. Osvojila je srebrno kolajno.


Maruša Štangar (-48 kilogramov) je svoj nastop na prvenstvu začela z zmago nad domačinko Chaimae Eddinari. V četrtfinalnem dvoboju je morala priznati premoč Rusinji Irini Dolgovi. V repesažu se je borila proti Izraelki Noa Minsker in jo premagala z ipponom. Bronasto kolajno si je priborila z zmago v napornem, skoraj 10 minutnem dvoboju z Nemko Katharino Menz, ki jo je premagala z ipponom.


Andraž Jereb je svoj uvodni boj v kategoriji do 66 kilogramov proti Gvinejcu Diogo Cesarju dobil s prednostjo wazarija, ki si jo je priboril v prvih sekundah dvoboja. Četrtfinalni dvoboj proti Kazahstancu Yerlanu Serikzhanovu je v drugi minuti dvoboja izgubil. Do boja za bronasto kolajno se je prebil preko repesaža, kjer se je pomeril proti Belgijcu Keenethu Van Gansbeke in zmagal po tem, ko so nasprotniku prisodili tri kazni. Yerlan Zhaksybeki iz Kazahstana pa je moral v boju za bron priznati premoč našemu tekmovalcu. 


Anka Pogačnik se je v svojem prvem boju kategorije do 70 kilogramov pomerila s Francozinjo Melisso Heleine in jo premagala v drugi minuti podaljška z wazarijem. V četrfinalnem dvoboju proti Nemki Szaundri Diedrich si je najprej priborila wazari in minuto pred koncem še zaključila borbo z ipponom. Polfinalni dvoboj proti domačinki Assmaa Niang je klonila po tem, ko si je domačinka priborila dva wazarija, ki sta ji prinesla zmago. V borbi za bron se je spodala z Švicarko Alino Lengweiler in prevladovala skozi celotno borbo. V začetni minuti dvoboja si je priborila prvi wazari, kolajno pa si je zagotovila z drugim wazarijem dve minuti pred koncem rednega dela.


Vito Dragič se je v najtežji moški kategoriji najprej pomeril s Kazahstancem Yelamanom Yergaliyevom. V rednem delu sta si priborila vsak po en wazari in dvoboj se je prevesil v podaljšek, kjer so Kazahstancu prisodili tri kazni in posledično je Dragič zmagal dvoboj. Četrtfinalni dvoboj proti Rusu Antonu Krivobokovu je klonil po tem, ko si je ta priboril ippon. V repesažu se je pomeril proti Francozu Nabilu Zalaghu, ki je bil premočan. Vito je osvojil 7. mesto.