Adrian Gomboc je evropski prvak!
26.04.2018 Žerjav Klavdija
Slovenija že prvi dan evropskega prvenstva v Tel Avivu slavi izjemen uspeh.


Danes je bil res Adrianov dan z raznovrstnimi tehnikami in veliko željo je Adrian premagoval tekmece in se z izjemno borbenostjo priboril naslov evropskega prvaka.

V prvem krogu se je Adrian pomeril z drugim Ukrajincem v kategorij do 66 kilogramov Khachatrianom, Adrian je prevladoval v borbi in se z dvema wazarijema uvrstil v drugi krog.  V drugem krogu je Adrian z ipponom premagal Turka Sandala in se uvrstil v četrtfinale. V četrtfinalu mu je nasproti stal domačin Flicker, ki je Adrianu povzročal kar nekaj težav, vendar je potegnil zmagovito potezo in z wazarijem odločil dvoboj sebi v prid.

Najtežji boj je Adriana čakal v polfinalu, kjer se je srečal z Azerbajdžancem Safarovim, ki ga je Adrian premagal šele v drugi minuti podaljška.  V finalni dvoboj je Adrian vstopil samozavestno, saj je Italijana Medvesa že premagal v mladinskih starostih kategorijah. Tako kot je Adrian začel finalni dvoboj ga je tudi končal z ipponom s tem je osvojil naslov evropskega prvaka.

Adrian Gomboc (-66kg)

Ne vem kaj naj rečem, še kar sem brez besed. Bil je težek dan za mano, kljub nekaj manjšim težavam in poškodbam sem to odmislil in šel svojo pot kot ponavadi. Na velikih tekmah sem vedno pokazal svoje najboljše borbe, tako je bilo tudi sedaj. Ne smeš se ozirati na nasprotnika, vsi se med sabo dobro poznamo in dosti nosilcev je izpadlo, moj finalni nasprotnik je bil presenečenje. V moji kategoriji se velikokrat dogajajo presenečenja, jaz za sebe ne smatram, da sem presenečenje. Po drugi ali tretji borbi sem začel razmišljati o kolajni, po tem ko sem premagal domačina sem dobil še večjo samozavest, ostal sem miren, kot je to potrebno. Bil sem dobro tako fizično kot tudi psihično, kar se je pokazalo v finalu, ko je še dvoboj v mojo korist. Zelo sem vesel, da ni šale biti evropski prvak, to ne mora biti vsak. Tako kot je moj trener bivši evropski prvak sem sedaj tudi jaz postal in sva edina v moški članski kategoriji s tem naslovom v Sloveniji. Vesel sem, da grem v njegove čevlje in z novim klubom smo na dobri poti. Tudi Rok me dobro pozna in to vse sedaj vplivalo na ta dan. Niti zavedam se še ne, da sem evropski prvak, že vidim druge turnirje, svetovno prvenstvo in upam, da bomo nadaljevali s tem tempom.

Rok Drakšič (trener)

Hvala za čestitke pet let nazaj sem bil sam evropski prvak, danes je to postal Adrian. Verjel sem v Adriana in vedel, da če bo prikazal najboljše borbe bo danes uspel. V svojem trenerskem delu sem Adrianu poskušal pokazati borbenost in nepopustljivost, ki sta ključ do uspeha. Ampak seveda je potrebno poudariti, da je vse na njem, da je na blazini sam. Adrina je voditi vrhunsko, posebno če je tako dobre dan. Za neko strategijo sva se z Adrianom dogovorila nekaj je naredil sam, je resnično tekmovalec za velike tekme in medaljo je vzel sam. Tudi sam sem se boril v isti kategoriji do 66 kilogramov, res so se pravila vmes spremenila, vendar pa je borba in njen duh ostala enaka prav s svojimi izkušnjami lahko najbolj pomagamo Adrianu. Zagotovo je Adrian vedel zakaj je prišel na Evropsko prvenstvo po zmago in to je uresničil, zato sem zelo ponosen ker je prenesel pritisk.

Maruša Štangar (-48kg)

Prvo borbo je Maruša dobila v svojem klasičnem stilu proti  Azerbajdžanki Aliyevi, ki jo je v parterju s tehniko davljenja prisilila k predaji. Drugi dvoboj je Maruša prav tako dobila in se tako uvrstila v četrtfinale, kjer se je srečala s Francozinjo Clement. Četrtfinalni obračun je bil zelo zanimiv Francozinja je v začetku dvoboja povedla z wazarijem, Maruša se je nato spustila v napad vendar zaostanka ni več nadoknadila in se je tako uvrstila v repasaž.  V repasažu se je Maruša srečala z belgijsko predstavnico v borbi je prevladovala vendar v podaljšku storila napako in svoje prvo evropsko prvenstvo končala na 7. mestu.

Da sem prišla med prvo osmico je to zame velik uspeh, ker je to moje prvo člansko evropsko prvenstvo. Ko vidiš, da bi lahko še malo več naredil je malo težje, ampak kljub temu sem zadovoljna z rezultatom. Napaka se mi je zgodila, to je evropsko prvenstvo, same močne nasprotnice, ki to izkoristijo. Sedaj pa samo naprej trenirat in nadaljevat s pripravami. V borbi kjer sem v zadnji sekundi premagala domačinko z ipponom sem se res borila do zadnje sekunde, ni konec dokler se čas ne izteče.

Anja Štangar (-52kg)

Anja je bila postavljena kot 8. nosilka zato je bila v prvem krogu prosta, v drugem pa se je pomerila z izkušeno Portugalko Ramos, katero je premagala z ipponom. V četrtfinalu se je srečala z prvo nosilko Rusinjo Kuzutino katera je bila predobra in Anja se je tako preselila v repasaž. V repasažu se je pomerila z domačinko Primo, ki so jo polne tribune v Tel Avivu ponesel in je Anjo premagala z prednostjo wazarija.

To prvenstvo sem zelo dobro odtekmovala. Sem prišla med 8 najboljših. Kaj več nismo ravno računali, vse kar bi bilo več, bi bil en velik plus. Borila sem se 3 dobre borbe, tudi ta zadnja je bila dobra, nasprotnica je bila zelo nevarna, ima močne tehnike in mete. Jaz sem s tem prvenstvom zadovoljna. Na teh velikih tekmovanjih je definitivno več tekmovalcev kot drugje in tukaj je bila polna dvorana, ki je navijala za Izraelko. S tem se nisem preveč obremenjevala, edini problem je bil, ker trenerke nisem popolnoma nič slišala in sem morala se zanesti na svoje občutke in iti sama čez borbo. Sedaj se bodo začele zbirati točke za olimpijske igre, sedaj gremo na priprave na Japonsko čez dober teden. S tem se začne novo obdobje in tega se zelo veselim.

Kaja Kajzer (-57kg)

Kaja Kajzer je svoj krstni nastop na članskih evropskih prvenstvih končala v prvem krogu kjer jo je v podaljšku premagala izkušena Avstrijki Sabrine Filzmoser.

Nasprotnica ni bila slaba, čutila sem, da bi jo lahko v podaljšku premagala, vendar sem preveč reskirala in se obrnila nepremišljeno.  Fieltzmozerjeva ima dobro taktiko, ve kaj dela. Na sodnike se ne bom izgovarjala, če je bilo pravilno to sojenje. Trudila sem se, mogoče sem bila malo defenzivna. Napaka je bila moja in ona je bila na to pripravljena, ter jo izkoristila. Boljše ne reskirat kot pa narediti napako in padla zato. Tekmovalke tukaj na evropskem prvenstvu so vse zelo dobre, sem mlada, vendar vem, da se da vsako premagat, če imaš tehniko in si na to pripravljen. Vsakem primeru moraš premagati vse, če želiš biti prvi. Želim se dokazati, kljub temu, da sem mlada, želim priti na olimpijske igre, vem da sem sposobna in da sodim v ta članski svet.

Matjaž Trbovc (-60kg)

Trbovcu je žreb namenil Nizozemca Tsjakadoea, ki ga je že v uvodnih sekundah dvoboj ujel na napačni nogi in nažalost dvoboj izgubil.

Še sam ne vem kaj se je zgodilo, presenetil me je s tehniko. Poznal sem to njegovo tehniko, kanček nepazljivosti. Borba se še začela ni pa je je že bilo konec. Težko je sprejeti to. Toliko priprav in da končaš v prvem krogu je  razočaranje. Pripravljen še nisem bil tako dobro za evropsko prvenstvo. Sigurno so bili višji cilji, tudi z vidika pripravljenosti sem imel boljši občutek.

Andraž Jereb (-66kg)

Žreb Andražu ni bil naklonjen, saj se je v prvem krogu pomeril z aktualnim evropskim prvakom Ukrajincem Georgijem Zantaraio, ki je bil nažalost premočan nasprotnik s tem je Andraž končal svoje nastope na evropskem prvenstvu.

Zantaria je nosilec večih medalj z različnih prvenstev, kljub temu sem šel v odprti boj in na zmago. Imel sem kar nekaj dobrih napadov po tem pa se je zgodil njegov dober napad. Tehniko, ki jo dobro izvaja je naredil in nisem se mogel več rešiti. Pripravljen se zdim dobro, zato je izpad v prvem krogu še toliko hujši.