Tina Trstenjak srebrna v Tel Avivu
27.04.2018 Rok Rakun
Na evropskem prvenstvu v Tel Avivu je Tina postala evropska podprvakinja.


Tina, branilka naslova in druga nosilka evropskega prvenstva se je v prvem krogu pomerila s Poljakinjo Talach. Borbo je Tina zanesljivo dobila najprej je nasprotnico vrgla za wazari nato pa je svoje delo končala s končnim prijemom. V četrtfinalu se je Tina pomerila z Rusinjo Volkovo, ki se je izkazala za zelo neugodno nasprotnico, saj je Tina njen odpor strla šele v podaljšku. V polfinalu je Tino čakala predstavnica Velike Britanije Alice Schleisinger. Po izenačenem dvoboju, ko sta si tako Tina kot Schlesingerjeva priborili po en wazari je Britanka dobila še tretjo kazen in s tem se je Tina uvrstila v finale, kjer smo gledali ponovitev olimpijskega finala s Francozinjo Agbegnenu. V finalu je Tina začela izjemno odločno in že v prvih dvajsetih sekundah povedla z wazarijem, nato pa se je malo ustavila in Francozinja je izenačila. Spremljali smo resnično enega izmed vrhuncev dogajanja v Tel Avivu, saj sta tako Agbegnenujeva kot Trstenjakova prikazali izjemno lep in napadalen judo, ki je na slovensko žalost v tretji minut podaljška prinesel slavje Francozinje z drugim wazarijem.


Tina Trstenjak (-63kg)
Taktično sem finalni dvoboj odprla izjemno in Francozinjo vrgla že v prvih sekundah, želja je bila celo borbo imeti tak tempo kot v začetku, vendar nažalost ni šlo. Z Agbegnenujevo sva se srečali že velikokrat in je prava rivalka. Drugače pa sem dan začela dobro, z zmago proti Poljakinji nato sem imela nekaj težav proti Rusinji, ki mi je neugodna. Polfinale je bil še posebno naporen saj mi je nasporti sicer stala Britanka, ki je iz Izraela, sicer publike ne slišim, samo trenerja Fabjana. Finale z Agbegbenujevo je pa vedno izjemno naporno in  nikoli neveš kdo bo zmagal. Zagotovo je evropsko prvenstvo dobra vmesna postaja do naslednjih ciljev, s svojimi borbani sicer nismem zadovolnja a medalja je medalja. 

Marjan Fabjan (trener)

Finalna borba mi je bila zelo všeč in bila je sigurno najlepša na tem prvenstvu. To je visok nivo juda, kjer se iz obeh strani izvajajo lepe tehnike in lepi napadi. Na koncu je pač zmagala boljša. Prisrčne čestitke Francozinji. Brez dvoma se bosta srečali še dostikrat. Tina je sigurno dala vse od sebe. Po nekaj minutah sem videl, da bo odločal ta konec in da jo bo še enkrat težko vrgla. Izpolnila je vse kar smo se dogovorili. Jaz seštevam pri teh rezultatih vse kolajne, ne samo zlate. Po wazariju je imela visoko prednost, vendar je začela Francozinja tako pritiskati, dobila je prvo kazen in pri tem malo izgubila osredotočenost. Vseeno bi rekel, da se je Tina dobro borila skozi celoten dan, če pogledamo vse borbe do finala so bile sigurne. Rekli smo boljše iti zanesljivo, kot pa preveč tvegati. Finale je bil naš cilj in to smo dosegli.

Anka Pogačnik (-70kg)
Anki žreb ni bil naklonjen saj se je že v prvem krogu pomerila s tretjo nosilko Švedinjo Brenholm s katero se je Anka dobro spopadla in jo z dvema wazarijema premagala ter se tako uvrstila v četrtfinale. V četrtfinalu je naletela na razpoloženo Britanko Conway, ki je najprej povedla z wazarijem nato pa še vrgla za ippon in tako se je Anka uvrstila v repasaž. Tam ji je nasproti stala Španka Bernabeu, ki pa je bila premočna in Anko premagala z ipponom.

Prikazala sem kar vredu borbe vse nasprotnice so bile na papirju boljše, vendar sem se dobro odobrila in mi je za še boljšo uvrstitev zmanjkalo čisto malo. Sploh v prvi borbi sem imela zelo dobre občutek proti Švedinji nato pa se proti Britanki nisem znašla, kjer je zmagala v parterju. S Španko sem pa dobila tri kazni, čeprav je bila dobra borba in mi je žal da je nisem premagala. Vseeno pa sem zadovoljna, da sem prišla med najboljših 8.

Andreja Leški (-63kg)
Naša druga predstavnica v kategoriji do 63 kilogramov Andreja Leški je prišla na evropsko prvenstvo kot peta nosilka, v prvem krogu se je pomerila z Avstrijko Zeltner, ki je nažalost končala Andrejine nastope premagala jo je s tehniko vzvoda.

Imela sem višje cilje tekmico sem poznala, sama sem šla na to, da bi čim prej zaključila pa se je nažalost obrnilo drugače. Zaenkrat še nisem razočarana, ko pa se bom zavedela, da sem izgubila proti premagljivi nasprotnici v prvem krogu bo to prišlo za menoj in bom razočarana. Ampak to je judo včasih te kdo preseneti in si hitro konec.