Zadnji slovenski nastopi v Tel Avivu
28.04.2018 Rok Rakun
Za Slovenijo so zadnji dan evropskega prvenstva v Tel Avivu na tatami v nabito polni dvorani stopili Klara Apotekar v kategoriji do 78 kilogramov, Ana Velenšek v kategoriji nad 78 kilogramov in Vito Dragič v kategoriji nad 100 kilogramov.


Klara Apotekar (-78kg)

Klari je žreb namenil predstavnico Kosova Kuko, ki je proti Klari našla orožje in povedla z wazarijem, katerega ni bilo moč več nadoknaditi, zato je bilo nastopov za Apotekarjev konec.

Moja borba je bila slaba, nisem delala prva, nisem prva napadala, bila sem brez svojega dominantnega garda in borba se ni izšla po mojih željah. Naredila sem napako. Nasprotnici sem dovolila, da me prime za pas in s tem je lahko izvedla svojo dominantno tehniko. Nato je nadaljevala borbo v parterju in čas se je iztekel. Nasprotnico sem dobro poznala, skopaj sva trenirali na pripravah, poznam jo že od mladink. Moja pripravljenost je bila solidna, ampak sem sama naredila napako in to je odločilo dvoboj. V prihodnje moram izboljšati svojo tehniko, da bom dominantna v gardu, da bom prva napadala in več napadala. Posledično se bo izboljšal tudi moj judo.

Anamari Velenšek (+78kg)

Anamari je svoje nastope končala v prvem krogu s porazom proti Hrvatici Ivani Marinič, dvoboj je bil izenačen po napaki je Anamari dobila še tretjo kazen in tako končala nastope na evropskem prvenstvu.

Z današnjo borbo vsekakor nisem zadovoljna. Na zadnji tekmi sem to isto tekmico premagala, tako da je razočaranje toliko večje. Zdaj vem, da mi manjka kondicije, manjka mi še dosti moči in na tem bomo sedaj naprej delali. Sedaj se počasi šele privajam na to višjo kategorijo. Za sabo še nimam dosti tekem v tej kategoriji, ampak nekje je potrebno začeti. To evropsko prvenstvo je po olimpijskih igrah moja prva večja tekma. Stil borbe se je vsekakor spremenil, ker je toliko večja razlika v teži v teh dveh kategorijah in traja nekaj časa da se privadiš na ta stil.  Naš trener Marjan Fabjan ve kako se dela v tej kategoriji saj je bila prej tukaj Lucija Polavder. Sami vemo, da je imela rezultate z nižjo višino kot je moja. Vse je mogoče, vendar je potreben čas, da se prilagodiš na novo kategorijo. 


Vito Dragič (+100kg)

Dragič je bil v prvem krogu prost, nato pa se je pomeril s tretjim nosilcem  Poljakom Sarnackijem, dvoboj je bil zelo izenačen do zadnjih sekund, vsak borec je imel na svojem računu samo dve kazni. Prav v zadnjih sekundah pa je Vito storil napako in dvoboj izgubil, s tem je pa tudi končal nastope v Izraelu.

Kot sem že na novinarski konferenci povedal, da se bom najbolj veselil dobre borbe. Iskreno povedano, takšne borbe kot je bila danes nisem skupaj spravil na nobenem turnirju do sedaj. Po eni strani sem zadovoljen po drugi pa vsak športnik, ki je blizu nečesa je zelo razočaran ob takšnih trenutkih. Čeprav je to sedaj ena negativna situacija, je to zame zelo dobra odskočna deska. Tudi sedaj, ko sem padel v zadnjih sekundah, vidim da štejejo izkušnje. V glavi sem že imel, da bom v podaljšku malo stisnil. Vendar vedno borba traja do zadnje sekunde in na žalost mi je danes spodletelo. Današnja borba mi je dala zagona. Čeprav smo sedaj rekli, da bi naj bila pavza, želim kar začeti s tekmovanji naprej. Zaradi slabih borb v celi sezoni sem bil v dvomih in razočaran, ampak je sedaj vse drugače. V prihodnje upam, da se mi ne ponovi kakšna poškodba, saj sem imel vse skupaj že pet operacij kolen. 

Darko Mušič (Predsednik Judo zveze Slovenije)
 Menim, da judo pridobiva na svoji popularnosti in prepoznavnosti v Sloveniji, vendar imamo še nekaj prostora. Reprezentance s katerimi se primerjamo v našem športu imajo dosti več sredstev na razpolago, zato se težko borimo z njimi. Za enkrat nam še nekako uspeva s trdim delom in odrekanjem.  Borke in borci so kvalitetni, tako da menim, da bomo nadaljevali s takšnimi rezultati, kot do sedaj. Moramo pa jim nuditi dobre pogoje za delo. Pri pridobivanju sponzorjev se nam zelo zatika. Na primer v Izraelu je judo zelo popularen in tu nimajo teh težav. Pri nas si počasi uveljavljamo svoje mesto v tem medijskem in marketinškem prostoru. V prihodnje upam, da nam tudi na teh področjih uspe in naredimo preboj naprej in posledično lažje speljemo svoje programe. Upam, da nam bo država dala tudi določene pogoje. Še posebej tem podjetjem, ki želijo sodelovati s športom, da jih na nek način motivirajo in jim ponudijo kakšne olajšave v primeru sodelovanja s športniki in športnimi zvezami. Želim, da pridejo do tega zaključka, da je šport ena najcenejših promocij države v svetu. Štiri olimpijade zapored imamo medalje in tudi na naslednji računamo na uspehe. Ves čas se moramo dokazovati z rezultati, ki pa upam, da nam bodo odprli kakšna nova vrata. Sezona v judu je naporna, ni nekega premora. Skozi celotno leto so tekmovanja in priprave po celem svetu. Kmalu se pričenja pridobivanje točk za nastop na olimpijskih igrah v Tokiju 2020.  Pripravili bomo širši spisek kandidatov sedaj po evropskem prvenstvu. Seznam bo nekje v okviru te številke tekmovalcev, ki so nastopili na evropskem prvenstvu (13). Mogoče še pride kakšno dodatno ime na katerega računamo v prihodnje. Točkovanje je dolgotrajno in na koncu bomo videli, koliko športnikov se bo uspelo kvalificirati na igre.