Bronasta kolajna za Anamari Velenšek v Bakuju
12.05.2019 Rok Rakun
Anamari Velenšek je osvojila bronasto kolajno v kategoriji nad 78 kilogramov, uspeh pa je dopolnila Klara Apotekar s petim mestom.

V odprti ženski kategoriji se je kot zadnja slovenska predstavnica pomerila Anamari Velenšek, ki je po prvem prostem krogu naletela na nosilko turnirja in tretjo na svetovni lestvici Brazilko Altheman. Po zelo izenačenem dvoboju je prejela Brazilka še tretjo kazen in zmaga je šla v roke Velenškove. Četrtfinale se je prevesilo v podaljšek, kjer je Anamari slavila nad Ukrajinko Tarasovo po tretji prejeti kazni nasprotnice. Ukrajinka Kalanina je bila naslednja njena nasprotnica v polfinalu, kjer si je priborila prednost wazarija in jo uspela zadržati do konca rednega dela. Za bronasto kolajno se je Anamari Velenšek pomerila s Francozinjo M Bairo in si nekaj sekund po začetku dvoboja priborila prednost wazarija, ki jo je nadgradila še z drugim wazarijem za zmago. Ta bronasta kolajna je četrta za Anamari Velenšek na Grand Slamih.  


Klara Apotekar je dvoboje v Bakuju začela z zmago nad Avstrijko Graf proti kateri si je najprej priborila prednost wazarija in nato dvoboj zaključila z metom za ippon. V drugem krogu izločilnih dvobojev ji je nasproti stala Britanka Powel, kateri so sodniki prisodili tri kazni in tako je v četrtfinale je napredovala Klara. Tam se je pomerila z Nemko Wagner, ki je slavila po tretji dosojeni kazni Apotekarjevi v rednem delu dvoboja. Do dvoboja za medaljo se je prebila preko repasaža, kjer je premagala Nizozemko Verkerk. V zadnjem njenem dvoboju na turnirju se je pomerila proti Francozinji Malonga. Ta si je v zelo izenačenem dvoboju priborila najprej prednost wazarija in nato borbo zaključila še z drugim wazarijem, ki ji je prinesel zmago. V medsebojnih dvobojih je to četrti v prid Malonge. Klara je tekmovanje zaključila na petem mestu.  


Vito Dragič je kot zadnji slovenski moški predstavnik na turnirju v kategoriji nad 100 kilogramov v uvodnem dvoboju proti Gruzijcu Zakariadze klonil zatem, ko si je nasprotnik priboril dva wazarija in posledično ippon.