Sporočilo predsednika o treutnem dogajanju v judo svetu
10.04.2020 Rok Rakun
V obdobju koronavirusa COVID-19, kakor verjetno tudi v obdobju kasneje, je in bo marsikaj drugače. Je hkrati tudi čas za mnoge stvari, katerih uresničitev smo jih tako ali drugače prelagali na kasnejši čas.

Spoštovane judoistke, spoštovani judoisti,

v obdobju koronavirusa COVID-19, kakor verjetno tudi v obdobju kasneje, je in bo marsikaj drugače. Je hkrati tudi čas za mnoge stvari, katerih uresničitev smo jih tako ali drugače prelagali na kasnejši čas.

Čas epidemije in s tem povezani omejevalni ukrepi, imajo izjemen vpliv na gospodarsko aktivnost in domala celotno družbeno življenje v Sloveniji ter v večini držav v svetu. Posebej se vplivi odražajo na našem primarnem področju - športu. Veseli me, da v številnih športnih sredinah ohranjate stik s športnicami in športniki ter po najboljših močeh izkoriščate dane možnosti za krepitev dobre telesne pripravljenosti, ki mladim omogoča lažje in učinkovitejše soočanje s trenutnimi izzivi. Omejevalni ukrepi v naši državi so, kot kažejo podatki, učinkoviti in da se lahko v nekaj tednih že spogledujemo z razmerami, ki bodo verjetno dopuščale postopno normalizacijo tudi športnega življenja in dela. Skupaj z vami se veselim ponovnih srečanj na tatamiju, treningih in tekmovanjih.

Veljavni koledar priprav in tekmovanj Judo zveze Slovenije je zaradi omejitvenih ukrepov, podobno kot v preostalih športnih panogah, ostal v tem obdobju neuresničen. Pri pripravi sprememb letnega načrta bo potrebno upoštevati tudi načrt Evropske in Svetovne judo zveze. Verjamem, da bomo lahko letos izvedli vsa državna prvenstva ter v skladu z zmožnostmi tudi nekatera preostala tekmovanja. Glede izvedbe koledarja priprav in tekmovanj bo potekalo usklajevanje s posameznimi organizatorji.

Evropska judo zveza je že sporočila nove termine evropskih prvenstev (v prilogi spodaj), ki se bodo po sedanjem predlogu odvila v mesecu novembru. Razpored preostalih tekmovanj bo Evropska judo zveza določila v skladu z načrtom tekmovanj Svetovne judo zveze. Pred slednjo je zelo velik izziv. Po prestavitvi za letos načrtovanih olimpijskih iger je potrebno določiti še nove termine za kvalifikacije na olimpijske igre, ki bodo po odločitvi Mednarodnega olimpijskega komiteja potekale od 23. julija do 8. avgusta prihodnje leto (dopis Svetovne judo zveze v prilogi spodaj).

Odgovorni v Judo zvezi Slovenije tudi v tem obdobju tvorno sodelujemo z Olimpijskim komitejem Slovenije in nekaterimi večjimi športnimi zvezami pri pripravi predlogov Vladi RS za drugi sveženj pomoči, v katerem bi bili po vzoru nekaterih drugih evropskih držav, tudi ukrepi za omilitev negativnih posledic epidemije na šport. Judo zveza Slovenije se je ob tem pridružila tudi skupni pobudi nacionalnih panožnih športnih zvez za sprejem aktivnih ukrepov pomoči športu.

Želim vam, da v tem obdobju ostanete zdravi, sočutni, solidarni in potrpežljivi.

Ob tej priložnosti vam želim prijetne velikonočne praznike.

             Darko Mušič,

predsednik Judo zveze Slovenije