Srebro za Andrejo Leški in peto mesto za Anko Pogačnik
06.03.2021 Rok Rakun
Danes smo v finalnem bloku na Grand Slamu v Taškentu videli kar dve slovenski predstavnici. Andreja Leški se je pomerila za zlato, Anka Pogačnik pa za bron. Andreja je osvojila srebrno kolajno, Anka pa peto mesto.


Andreja Leški je izločilne dvoboje pričela z ipponom proti Španki Cabani Perez, katero je premagala v parterju s končnim prijemom. V drugem krogu izločilnih dvobojev je slavila proti Italijanki Centracchio, po tem ko so Italijanki prisodili tri kazni. Andrejin edini dvoboj dneva, ki se je zavlekel v podaljšek, je bil z Britanko Livesey. V dvoboju je cel čas prevladovala Andreja in tako so Britanki prisodili dve kazni. Zmago si je Andreja prislužila z metom za wazari v prvi minuti podaljška. Po dobri minuti dvoboja z Venezuelko Barrios jo je Andreja prijela v končni prijem v parterju in jo tam zadržala 20 sekund za zmago z ipponom. V finalu kategorije do 63 kilogramov se je Andreja srečala z Japonko Tashiro, ki je na svetovni lestvici eno mesto višje od Andreje, skupnih dvobojev na velikih tekmovanjih pa še nista imeli. Japonka je Andrejo premagala z metom za ippon po slabi minuti dvoboja. Andreja je tako osvojila srebrno kolajno, kar je njena druga srebrna kolajna letos. Prvo srebro letos je osvojila pred dvema tednoma v Tel Avivu.

Andreja je ob današnjem uspehu povedala naslednje: Andreja je ob današnjem uspehu povedala naslednje: Danes komaj še stojim na nogah, celotna pot do finala je bila precej zahtevna. Proti tekmovalkam, ki so mi danes stale naproti, sem v preteklosti tudi že izgubila, zato sem na prve štiri zaporedne zmagane borbe še posebej ponosna. Danes sem se počutila zelo dobro že v štartu, po prvi zmagani borbi, sem si pa rekla, da je danes dan za finale. Tako sem potem po uvodnem boju brez večjih težav taktično opravila, še z Italijanko ujela Britanko na levi nogi in v končnem prijemu zadržala Venezuelsko predstavnico. V finalu me je čakala Japonka, s katero se še nisva pomerili na tekmi, sem jo pa poznala iz priprav, tako da sem vedla kaj pričakovati. Danes se počutim kot zmagovalka. Na vseh tekmah letošnjega leta, vključno z današnjo, sem posegla po medalji, zato res mislim, da sem naredila ogromno od sebe, nisem pričakovala niti kančka več kot to, kar sem dejansko dosegla. To so tekmovanja najvišjega nivoja in mislim, da sem se s tako lepim nizom zmag odlično izkazala. Po tekmi bomo se nekaj dni trenirali v Tashkentu, potem čakajo že nove tekme še ta mesec.


V kategoriji do 70 kilogramov je za Slovenijo nastopila Anka Pogačnik, ki je v prvem krogu izločilnih dvobojev z ipponom odpravila Korejko Kim. Drugi izločilni dvoboj se je zavlekel v drugo minuto podaljška, v kateri je Španka Bernabeu prejela še tretjo kazen zaradi nedovoljenega prijema in tako se je Anka uvrstila v četrtfinale tekmovanja. Tam ji je nasproti stala Brazilka Santana, ki si je s protinapadom in metom priborila ippon. Skozi repasaž se je Anka prebila z zmago nad Maročanko Niang, katero je odpravila z dvema wazarijema, in se tako prišla do dvoboja za bronasto kolajno. Za stopničke se je pomerila z domačinko Matniyazovo. To je bila njuna peta medsebojna borba na velikih tekmovanjih, od tega je Anka dobila eno in Uzbekistanka štiri. Matniyazova je po nekaj sekundah dobila dvoboj z metom za ippon. Anka Pogačnik je tako končala tekmovanje v Uzbekistanu na petem mestu.

Anka je svoj današnji dan opisala takole: Z današnjim dnem sem dokaj zadovoljna, saj sem zmagala tri borbe od petih. Vseeno je peto mesto zelo lep rezultat in to je moj najboljši rezultat na Grand Slamih. Največji izziv danes mi je predstavljala prva borba proti Korejki, saj sem proti njej pred današnjo zmago že dvakrat izgubila. Z zmago sem si omogočila napredovanje v nadaljnje kroge tekmovanja. Za mojo zadnjo borbo z domačinko Martniyazovo sem vedela, da je ta zaradi domačega terena v prednosti. Dobro se poznava, borili sva se že večkrat in do današnje borbe sem večkrat izgubila kot zmagala in žal tudi danes se to ni spremenilo. Vedela sem, kaj me čaka v tej borbi za kolajno. Presenetila me je že v začetku borbe in sem tako na žalost že zelo hitro zaključila ta dvoboj. Po vrnitvi v Slovenijo bova s trenerjem Branetom Vuzmom naredila načrt za prihodnja tekmovanja, mislim, da se bom udeležila Grand Slama v Antalyji in kasneje v aprilu še evropskega prvenstva v Lizboni.


Martin Hojak je bil danes edini predstavnik Slovenije v moških kategorijah na tatamijih v Uzbekistanu. V prvem krogu izločilnih dvobojev proti Afganistancu Aryanu je najprej povedel z wazarijem in nato zmagal z metom za ippon. Nato se je pomeril s prvim nosilcem, Azerbajdžancem Orujov. Tukaj je bil rezultat ravno obraten kot pri prvem Martinovem dvoboju. Orujov si je najprej priboril prednost wazarija, nato pa slabo minuto pred koncem z ipponom izločil Martina iz nadaljnjega tekmovanja.


Posnetki borb in prenos v živo: https://live.ijf.org/gs_uzb202...