Maruša Štangar bronasta v Tbilisi
26.03.2021 Rok Rakun
Prvi dan Grand Slama v Gruziji je Maruša Štangar osvojila bronasto medaljo v kategoriji do 48 kilogramov, uspeh je s petim mestom dopolnila Kaja Kajzer v kategoriji do 57 kilogramov.


Kot prva Slovenka je na tatamije v Gruziji stopila Maruša Štangar v kategoriji do 48 kilogramov. V izločilnih dvobojih je najprej premagala Azerbajdžanko Gurbanli s končnim prijemom v parterju in si s tem priborila ippon. V drugem krogu je na enak način z ipponom premagala Turkinjo Sahin. Četrtfinalni dvoboj s Španko Martinez Abelenda, v katerem sta obe tekmovalki prejeli po dve kazni, se je na koncu odvil v korist Maruše po tem, ko so Španki prisodili še tretjo kazen. Edini poraz dneva je Maruša doživela v polfinalu, ko se je pomerila s prvo nosilko turnirja, Mongolko Munkhbat. Ta si je v zelo izenačenem dvoboju priborila zmago z vzvodom na roko in prisilila Marušo k predaji dvoboja. Za bronasto kolajno se je Maruša pomerila s staro znanko Portugalko Costa. Na velikih tekmovanjih sta do sedaj imeli dve medsebojni borbi in vsaka je dobila po eno. V zelo aktivnem dvoboju je po dobrih dveh minutah dvoboja Maruša v parterju uspešno v parterju izvedla končni prijem ter si priborila ippon in s tem bronasto kolajno.

Po podelitvi nam je Maruša povedala naslednje:

"Občutki po tej zadnji borbi so dobri, vedela sem, da sem napredovala zadnje čase na treningih in pripravah, zato mi ta kolajna sedaj veliko pomeni. V boju za bron sem se pomerila s Portugalko Catarino Costa, s katero se zelo dobro poznava. Morala sem biti predvsem zelo pozorna, da nisem šla v njeno gibanje, saj ima zelo nevarne nožne tehnike. Osredotočala sem se na to, da sem jaz prevzemala pobudo za gibanje ter borbo in s tem držala svojo linijo. Na koncu sem zmagala v parterju s končnim prijemom. Danes sem na ta način zmagala tri borbe, vendar to ni bila posebna taktika za današnje borbe. Sicer je parter moja močna stran in zato sem pozorna, da kadar se ponudi priložnost, jo tudi izkoristim. Danes se je to trikrat izšlo v mojo korist in sem zelo vesela. Težko ocenim, katera borba je bila danes zame najtežja, vsaka je bila po svoje zahtevna. Zelo sem zadovoljna, da mi je uspelo držati to koncentracijo in fokus skozi celoten tekmovalni dan. Moje naslednje tekmovanje bo evropsko prvenstvo na Portugalskem, pred tem pa se imam namen še udeležiti zaključnih priprav pred evropskim prvenstvom."


Kaja Kajzer je izločilne dvoboje kategorije do 57 kilogramov pričela z zmago nad Nemko Starke, ki je dvoboj zaradi poškodbe predala. V nadaljevanju se je pomerila z Američanko Akiyama in jo premagala po tem, ko so nasprotnici prisodili še tretjo kazen zaradi pasivnosti. Po skoraj trinajstih minutah četrtfinalnega dvoboja z Brazilko Nascimento je Kaja slavila po tretji dosojeni kazni Brazilki. V polfinalnem dvoboju je Nora Gjakova iz Kosova premagala Kajzerjevo v drugi minuti podaljška po tretji dosojeni kazni. V boju za stopničke se je Kaja Kajzer pomerila z Rusinjo Mezhetskaio. Na tatamijih velikih tekmovanj sta se že srečali dvakrat in vsaka je odnesla po eno zmago. Tokrat je po dobri minuti dvoboja slavila Rusinja, ki si je zmago priborila z metom za ippon. Kaja Kajzer je tako končala na petem mestu kategorije do 57 kilogramov in si s tem zagotovila nove kvalifikacijske točke za olimpijske igre v Tokiu.

Kaja je svoj tekmovalni dan opisala takole:

"Tekmovalni dan se je na splošno začel dobro. Počutila sem se dovolj regenerirano po zbijanju kilogramov in presenetljivo dobro naspana. Prvi dve borbi sem imela zmagani, brez nasprotnic na tatamiju. Proti Amaričanki sem zmagala brez večjega problema, taktično s kaznimi. Najdaljša in kondicijsko najbolj zahtevna je bila borba z Brazilko Naschimento, ki se je zavlekla kar v deveto minuto podaljška. Zaradi tega sem se v naslednji borbi proti Gjakovi počutila izmučeno in brez energije. Zato sem prejela tudi kazni in to me je stalo zmage v polfinalu. V mojo zadnjo borbo sem stopila psihično pripravljena. S tekmovalko sva se že pomerili in vedela sem, da bo borba težka. Videlo se je, da je bila veliko močnejša od mene. Če povzamem vse skupaj, moram še veliko delati na moči in tehniki, kondicija pa mi za enkrat ne dela težav."