Prvi dan svetovnega prvenstva v Budimpešti
06.06.2021 Rok Rakun
Nastope na svetovnem prvenstvu v Budimpešti sta danes za Slovenijo otvorila Maruša Štangar v ženskih kategorijah in David Štarkel v moških kategorijah.


Maruši Štangar je v izločilnih dvobojih kategorije do 48 kilogramov nasproti stala mladinska svetovna prvakinja Japonka Koga. Tekom dvoboja so Maruši prisodili tri kazni zaradi pasivnosti in tako je zaključila nastope v Budimpešti.

Po borbi z Japonko je Maruša povedala naslednje: "Z Japonko Kogo se še nisva borili, tudi na pripravah ne, a z Olgo sva pogledali njene borbe in uspela sem se na njo kar dobro pripraviti, tako da presenetila me ni, ni me ogrozila s svojimi tehnikami, niti stoje niti v parterju. A bila sem prepočasna, nisem se uspela priključiti in prilagoditi borbo dani situaciji, ko sem hitro dobivala kazni. Krivda je seveda moja, a prvi dve kazni sta bili po mojem mnenju nekoliko nepravični oz. prehitro dodeljeni. Sicer sem se za tekmovanje počutila dobro psihično in fizično pripravljena, kljub temu da vem, da je nekaj rezerve še za OI. Prva borba je zame najbolj problematična in takoj sem dobila zelo nevarno nasprotnico z domovine juda in za katero je SP ciljno tekmovanje. Kaj bi bilo, če ... - o tem je brez veze razpravljati. Občutki po prvenstvu so mešani. Dejstvo je, da je borba pokazala nekatere moje slabosti, ki jih bom do OI poskušala popraviti. Sedaj me čaka nekaj fizične priprave in prejela bom še en odmerek trombocitne plazme v levo koleno, nato pa do odhoda na Japonsko (12. 7.) še dvoje borbene priprave in sicer v Šamorinu in Poreču. Na Japonskem bomo pred odhodom v olimpijsko vas zaključni del priprav opravili v Abiko city-ju."

David Štarkel je kot prvi slovenski tekmovalec stopil na tatamije na svetovnem prvenstvu v Budimpešti. V prvem krogu izločilnih dvobojev kategorije do 60 kilogramov se je pomeril z Maročanom Bassoujem. V rednem delu dvoboja sta prejela vsak po dve kazni, nato pa si je v prvih sekundah boja za zlato točko Maročan priboril točko wazarija.

David je povedal sledeče: "Maročana poznam že od prej, do zdaj sva imela vsak po eno zmago na tekmovanjih. Taktika je bila, da primem svoj gard in mu vsilim svojo borbo. Žal je šlo v drugo smer in je on vsilil svojo borbo meni. Pred tem turnirjem smo se udeležili priprav v Zagrebu in na Madžarskem (Tata). Trenutno si bom vzel kakšen teden pavze, potem pa treningi naprej, tako kot bo rekel trener."