David Štarkel otvoril slovenske nastope v Bolgariji
29.04.2022 Rok Rakun
Prvi dan evropskega prvenstva v Sofiji, kjer se za naslove evropskih prvakov borijo članice in člani, je na tatamije za Slovenijo stopil David Štarkel v kategoriji do 60 kilogramov.

V prvem dvoboju mu je žreb namenil Srba Nemanja Milića. Oba sta v rednem delu prejela po eno kazen, v drugi minuti pa si je David priboril ippon s končnim prijemom v parterju. V naslednjem krogu izločilnih dvobojev ga je pričakal domačin Yanislav Gerchev. Po zelo izenačenem rednem delu dvoboja, v katerem je Bolgar prejel eno kazen, se je ta prevesil v boj za zlato točko. Po šestih minutah dvoboja je Gerchev izkoristil neprevidnost Davida in ga vrgel za ippon ter posledično izločil iz nadaljnjega tekmovanja.

David Štarkel je po svojem nastopu povedal naslednje: "Pred prvo borbo s Srbom sem imel kar veliko tremo. Vedel sem, da sem na papirju favorit, ampak lahko se zgodi karkoli nepričakovanega in me on premaga. Ne vem točno, zakaj ta nervoza, ampak takoj, ko sem stopil na blazino, je ta minila. V drugem dvoboju sem se pomeril z Bolgarom Yanislavom Gerchev, s katerim se dobro poznava. Boriva se dosti skupaj na pripravah po tujini. Vedel sem, da bo težka borba. Na papirju je bil favorit in še domačin povrhu tega. Borba se je zavlekla v boj za zlato točko. Na koncu sem naredil manjšo napako, ki jo je Gerchev izkoristil. Med borbo je imel Bolgar tudi prednost domačega terena. Enkrat med borbo me je celo primil za nogo, česar sodniki niso videli."

Jutri bomo v Sofiji navijali za šest naših predstavnikov. V kategoriji do 63 kilogramov bo Andreja Leški, bronasta z lanskega evropskega prvenstva v Lizboni, poskušala ta rezultat še izboljšati. V tej isti kategoriji se bo borila tudi Lia Ludvik. Anka Pogačnik se bo pomerila v kategoriji do 70 kilogramov. Tri predstavnike bomo imeli tudi v moških kategorijah. Juš Mecilošek in Martin Hojak se bosta borila v kategoriji do 73 kilogramov, Matej Vidmar pa v kategoriji do 81 kilogramov.