Andreja Leški peta na svetovnem prvenstvu
21.05.2024 Rok Rakun
V Abu Dhabiju je danes peto mesto v kategoriji do 63 kilgoramov dosegla Andreja Leški


Andreja Leški je po ugodnem žrebu bila v prvem krogu izločilnih dvobojev kategorije do 63 kilogramov prosta, v drugem krogu pa se je pomerila z Gruzijko Askilashvili. Pol minute po pričetku je Andreja s protinapadom povedla s točko wazarija in minuto kasneje še z drugim wazarijem zmagala dvoboj. V zadnjem krogu izločilnih dvobojev je premagala Španko Cabano Perez z metom za ippon v tretji minuti in tako v njunih medsebojnih dvobojih povedla s šest proti ena. Četrtfinalni dvoboj proti Kosovki Fazliu je šel v prid Andreji, ki si je priborila prednost wazarija v zadnjih sekundah rednega dela. Poljakinja Szymanska je stala nasproti Andreji v polfinalu svetovnega prvenstva in z vzvodom na roko prisilila Andrejo k predaji dvoboja. Tako se je Andreja uvrstila v boj za bronasto kolajno, kjer jo je pričakala aktualna olimpijska prvakinja Clarisse Agbegnenou, ki se je do tja prebila preko repesaža. Do danes sta se srečali že štirikrat in vse borbe so šle v korist Francozinje. Tokrat so o zmagovalki odločale kazni, Andreji so prisodili tri kazni in tako je končala na petem mestu v kategoriji do 63 kilogramov.

Današnji tekmovalni dan je Andreja pospremila z naslednjimi besedami: "Danes je to peto mesto na svetovnem prvenstvu, nekako potrditev moje trenutne uvrstitve na svetovni lestvici. Glavni cilj je bil, da ostanem cela in to mi je uspelo, drugi cilj je bil, da se še malo dvignem in si zagotovim mesto med 8 najboljšimi za olimpijske igre in tudi to mislim, da mi je uspelo. Današnji dvoboji, čeprav s porazom na koncu, so dober znak za naprej. S Clarisse sem se danes od vseh najinih dosedanjih borb še najboljše borila. Pozna se, da sem si lahko zdaj tudi jaz privoščila malo taktiziranja in nisem naredila nobene napake, na kateri bi me ona pričakala. S kaznimi se na koncu ni ravno izšlo, sodniki so kar hitri, sploh v teh finalnih dvobojih z določanjem kazni. Zadnja borba je bila vseeno atraktivna, tudi vse ostale danes so bile zelo dobre. Naredila sem nekaj lepih metov, tako da je bil to en tak pozitiven zaključek današnjega dne. Kosovska nasprotnica je res ena najboljših in se nanjo vedno res dobro pripravim. Tudi če je izgledalo, da je boj pod kontrolo, je to vedno ena izmed težjih nasprotnic in je bila zato danes tudi ta zmaga veliko vredna. Poljakinja je zelo dobra, v zadnjem času se je zelo dvignila, je mlada in ima to svojo specialno tehniko z vzvodom, čemur sem se poskušala na vsak način izogniti. Tudi moja zadnja misel pred vstopom na blazino je bila samo pazi komolce. Ker sem v preteklosti že imela nekaj problemov s komolci, tudi nisem tako spretna pri držanju vzvoda in zadrževanju, da ne bi predala v takšnih situacijah. Potem pa se je zgodilo to, da je vstopila v en slab napad, katerega sem jaz z rokami kontrirala in takrat sem se za moment ustavila, ker sem mislila, da bo sodnik borbo ustavil in pogledal, če je bilo mogoče to vredno točke in takrat je ona priložnost izkoristila. Res si pri judu niti stotinke sekunde ne moreš privoščiti nepazljivosti na takem nivoju. Vse tekmovalke, ki so prišle v ta finalni del, so res visoko kvalitetne in dobro pripravljene. Tudi v ta boj s Francozinjo sva s trenerjem nekako dorekla, da ne gremo po kolajno, ampak bolj kot zmaga nad Clarisse, ki bi mi res pomenila ogromno, tudi kot popotnica za olimpijske igre. Bila sem res blizu, tudi vidim, kje je bilo še nekaj priložnosti z moje strani, tako da je tudi to odlična odskočna deska za naprej."

Svoj debitantski nastop na članskih svetovnih prvenstvih je danes imel Nace Herkovič v kategoriji do 81 kilogramov. V prvem krogu izločilnih dvobojev mu je nasproti stal Grk Demourtsidisi. V tretji minuti dvoboja je Nace izvedel vzvod na roko in Grka prisilil k predaji dvoboja. Sledila je borba z Brazilcem Schimidtom, v kateri je Nace prejel tri kazni in končal nastope v predtekmovanju svetovnega prvenstva.

Krstni nastop na članskih svetovnih prvenstvih je Nace povzel takole: "V drugem današnjem dvoboju proti Brazilcu sem bil napadalen, ampak ko sem prišel do garda, nisem naredil to, kar bi moral, torej napadel ali kaj podobnega. Zato sem dobil kazen za neaktivnost proti izkušenemu Brazilcu. Pred pol leta sem menjal kategorijo in šel v višjo in prvič sem na tako velikih tekmovanjih. Občutek je dober in vidim, da lahko napredujem. Zelo sem zadovoljen v tej novi kategoriji, čeprav moram pridobiti še nekaj kilogramov mišične mase, ker se le borim v svoji naravni težnostni kategoriji. Pariz ni bil nikoli v načrtu, pogledujem pa proti Los Angelesu. Čaka me še veliko treningov in tekmovanj, tako da se veselim te poti."

Foto: Gabi Juan