Zaključek Erasmus+ projekta "BE JUDO INclusive"
27.05.2024 Rok Rakun
Uspešno izpeljan projekt BE JUDO INclusive pod okriljem treh nacionalnih judo zvez.

Z veseljem sporočamo, da se Erasmus+ projekt "BE JUDO INclusive" - bodi vključujoč v judu, uspešno zaključuje 31. maja 2024. Glavni cilj projekta je prispevati k boljšemu razumevanju socialnega vključevanja v športu. Naše izhodišče je tam, kjer se odpirajo vrata športnih središč vsem športnikom, ne glede na njihove raznolike zmožnosti. Pri tem je pomembno, da v skupnosti vsi nekaj prispevamo. Judo klub vidimo kot idealno okolje za socialno vključevanje v športu in prek športa. Verjamemo, da bi morali biti judoisti raznolikih zmožnosti v celoti vključeni v redne športne judo klube in ne v odmaknjene oblike vadbe. V vključujočih klubih vsi judoisti trenirajo skupaj, ne glede na raznolike zmožnosti.

Projekt BE JUDO INclusive pomeni odziv na sodobne izzive socialnega vključevanja v športu in prek športa. Zavedamo se pomanjkanja usposobljenih vaditeljev, manjka razumevanja novih vključujočih vsebin, prisotnosti predsodkov ter neurejene sistemske podpore na lokalni in nacionalni ravni. Naš pristop k socialnemu vključevanju temelji na sodelovanju in izmenjavi najboljših praks med strokovnjaki iz sodelujočih držav.

Posebni cilji projekta so:

  1. Izmenjava najboljših praks o različnih pristopih vključujočega juda med sodelujočimi strokovnjaki.
  2. Usposabljanje vaditeljev juda iz sodelujočih držav za vključujoče pristope v judu.
  3. Uvedba vključujočih judo pristopov v čim več judo klubih v sodelujočih državah.
  4. Opredelitev socialne vključenosti v športu na podlagi ankete med udeleženci delavnic.
  5. Spodbujanje vključujočega pristopa v judu po vsej EU.

Projekt vključuje partnerje, kot so: Judo zveza Slovenije kot koordinator, Judo zveza Srbije, Hrvaška judo zveza, Judo klub oseb z invaliditeto "Fuji", Športno društvo za inkluzivni judo in sambo šport "SENSEI-IN" iz Somborja, Klub Sankaku Ljubljana.

Poleg Vodnika, ki je na voljo v štirih jezikih, je bila izvedena tudi anketa med udeleženci treh projektnih delavnic. Rezultati ankete so pokazali, da naši anketiranci največjo pozornost namenjajo izboljšavam, predvsem kvalitetni izobrazbi trenerjev in široki izbiri različnih športnih aktivnosti.

Vabljeni, da obiščete uradno spletno stran projekta in si brezplačno prenesete svoj izvod vodnika BE JUDO INclusive ter s tem prispevate k bolj vključujoči skupnosti v judu.

Hvala vsem sodelujočim in podpornikom projekta!